Как действа обратната психология?

Идеята е, че хората винаги са дълбоко мотивирани да защитят своите свободи

Катя Димитрова Последна промяна на 06 юли 2016 в 12:00 20674 0

Кредит www.theglobeandmail.com

Една от големите трудности пред родителите е да накарат детето си да яде повече зеленчуци, да заспи рано или пък да почисти стаята си. В много семейства това се превръща в повод за скандал, но има начин проблемът да бъде разрешен – чрез т. нар. обратна психология.

Обратната психология е част от феномен в психологията, наречен „съпротива“, обяснява професорът по социална психология в университета на Аризона д-р Джеф Грийнбърг (Jeff Greenberg) пред Live Science

Съпротивата или още съпротива на осъзнаване е защитен механизъм на Аз-а. Съпротивата се проявява чрез реакции на гняв, смущение, притеснение, забравяне, отказ от дискусия и психосоматични реакции като треперене, изчервяване, изпотяване и други в индивида, обикновено в психоаналитичната практика. Съпротивата се появява с цел да не позволи на дадено психично съдържание, което е било изтласкано да се осъзнае поради опасността за здравето на индивида (истинска или въображаема). (от Уикипедия)

Идеята е, че хората винаги са дълбоко мотивирани да защитят своите свободи. Когато чувстват, че тяхната лична свобода е застрашена – например някой им отнема възможността да направят своя избор, те веднага реагират на тази заплаха и ѝ се противопоставят чрез необходимите за целта действия.

Вземаме за пример дете, което не иска да яде броколи. Когато майка му каже „ти не можеш да ядеш броколи“, то със сигурност ще направи обратното, за да докаже своите възможности. Така изведнъж зеленчукът става по-привлекателен.

Грийнбърг обаче посочва, че обратната психология не работи всеки път, тъй като не всички личности са податливи на механизма на съпротивата. Към тази техника по-безпомощни са хората, които са по-раздразнителни, упорити и емоционални. На по-уравновесените е по-трудно да се въздейства.

Според други проучвания, обратната психология работи по-успешно при жените, отколкото при мъжете.

Освен това има и някои възрастови ограничения. Когато искаме да научим детето да направи дадено нещо, най-подходящият за това период е на възраст между 2 и 4 години. Причината е, че тогава малките са по-емоционални и непокорни. В повечето случаи, с възрастта те улягат и необходимостта от самодоказване постепенно намалява.

След това възможността за обратна психология се завръща с пълна сила през тийнейджърските години, когато юношите по традиция са раздразнителни и много често се бунтуват срещу родителите си. Тогава шансът децата да противодействат на родителите си е най-висок.

Техниката работи до една определена възраст, когато юношите вече започват да осъзнават, че към тях се прилага психологически подход, който всъщност цели желанията на родителите да бъдат изпълнени.

Въпреки това методът продължава да действа и върху много възрастни хора, завършва д-р Грийнбърг. Според него, много често в ежедневието си всеки от нас използва метода на обратната психология, с цел да убеди някого за нещо, без дори да го осъзнава.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !