Медна маска на 4 000 г. е най-старият метален обект, произведен в Латинска Америка

Антония Петрова Последна промяна на 09 юни 2017 в 11:09 2425 0

Древна, правоъгълна медна маска, която беше открита в южните Анди в Аржентина, е на 3 000 години - един от най-старите произведени от човека метални обекти в Южна Америка. Това откритие предизвиква теорията, че южноамериканското металообработване възниква в Перу, съобщава Live science.

Дупки отбелязват позицията на очите, носа и устата на маската, с допълнителни малки, кръгли отвори в близост до ушите, които вероятно са служили за прикрепването й към лице или обект.

Открита в място, където са били погребвани възрастни и деца, маската датира приблизително от 1000 г.пр.н.е., пишат учените в проучване, в което описват откритието. То е публикувано в списание Antiquity.

Източници на медна руда са били открити на 70 км от мястото, където е открита маската, което показва, че тя е била произведена в този район. Много вероятно е металообработването да се е появило в Аржентина по същото време, по което се е развило и в Перу, пишат още учените.

Златни обекти на близо 4 000 години бяха открити в южно Перу през 2008 г. Бронзови артефакти от 1000 г.н.е. са откривани през 2007 г. в перуанските Анди, макар че за експертите е трудно да кажат със сигурност откъде произхождат или дали не са били донесени чрез търговия. Но доказателства за местно металообработване в Перу остават - в следи от метал, открити в местни седименти, датирани от времената преди инките. 

Металната маска е открита благодарение на сезона на летните дъждове, които я показват на бял свят - редом до колекция от човешки кости - в гробница край село Ла Кебрада, северозападна Аржентина, пишат авторите на проучването. Там е имало около 14 тела, като костите им са били размесени, а маската е била разположена най-отгоре в единия ъгъл на купчината.

Маската е с размери 18 см дължина и 15 см ширина. Примесите в медта са по-ниски от 1%. За да създаде маска, някой е трябвало да смачка с чук метала докато е студен и след това да го загрее.

В близост второ погребално място се оказва заето само от един единствен обитател. Кости на дете на приблизително 8-12 години, също от преди 3 000 години, са били погребани с каменни мъниста и с медна висулка, продупчена от малка дупка в близост до началото.

Възрастта на тези метални обекти, особено маската, произведена целенасочено да прилича на човешко лице - подкрепя силно теорията, че хората в аржентинските региони на Андите са обработвали мед по-рано от досега смятаното, отбелязват авторите на проучването.

"Доказателство за топене и каляване допълнително подчертава долините на северозападна Аржентина и северно Чили като ранни центрове на производство на мед", отбелязват учените. "Тези данни са съществени за всяко описание, което търси да разбере появата на металургията в Андите", допълват те.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !