Нотр Дам след пожара: Какво остана и какво предстои

Каменната зидария на Нотр Дам не е засегната от пожара, но може да е повредена конструктивно

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 април 2019 в 12:34 4126 0

Кредит YouTube

След като огромният пожар в катедралата Нотр Дам бе потушен, специалистите от френските технически служби се заеха да оценят сигурността и безопасността на оцелялата част от конструкция и да се определят кои елементи от нея са потенциално нестабилни. Изданието NewScientist ни запознава с някои вече направени изводи.

Вероятно резултатите от официалното разследване за причината за пожара ще бъдат оповестени след месеци, но френските медии сочат, че ремонтните работи в катедралата са възможният източник на бедствието.

Най-вероятната причина

Според директора на инженерно-консултантската фирма Mosen Фати Тарада (Fathi Tarada) ремонтните работи са правдоподобна причина за пожара в катедралата Нотр Дам.

„Произходът на пожара все още е въпрос на спекулации, но е добре известно, че ремонтните дейности представляват рисков фактор за пожар. Това се дължи на огнеопасни дейности [като заваряване, например] и искри, които могат да бъдат създадени от някои процеси, като например шлайфане и рязане", заяви за New Civil Engineer Тарада, който е участвал като експерт при разследването на опустошителния пожар и експлозия от 2005 г. в съоръжението за съхранение на петрол Бънчефийлд.

"Изглежда, че пожарът започна в покрива и се разпространи бързо. Покривът е почти изцяло направен от дърво със средновековен произход и едва ли е било обработвано с противопожарни средства.

„Старата дървесина е суха и следователно особено уязвима при пожар. На тази основа материалът на покрива може да поддържа бързо хоризонтално и вертикално разпространение на огъня".

„Доколкото ми е известно, в катедралата не са били монтирани пръскачки […], но покривът изглежда е напълно изгорял, добавя специалистът.

"Щом покривът се запали, падащите въглени могат да запалят дървените рамки и други конструктивни елементи  на катедралата".

Това, което остана

Въпреки страховете, че ще рухне цялата катедрала, основната конструкция изглежда непокътната. Двете правоъгълни кули все още се открояват в парижкото небе, а големият каменен свод остана на върха на тежките стени, поддържани от масивни аркбутани. Сградата издържа най-голямото си изпитание.

Покривът на катедралата се състои от каменен свод, защитен от дървена конструкция. Това я прави по-устойчива от други катедралите с дървени тавани.

"Каменният свод на Нотр Дам се оказа достатъчно здрав, за да не могат (в голямата си част) срутващите се дървени ферми да го пробият. Заради това разрушените дървени елементи останаха отгоре върху свода, подпалвайки огъня", заяви Робърт Боулс (Robert Bowles) от британската Камара на строителните инженери.

Том Никсон (Tom Nickson), старши преподавател по средновековно изкуство и архитектура в Лондонския институт Курто, отбеляза за Рhys.org, че каменният свод "е действал като един вид противопожарна врата между силно запалимия покрив и лесно запалимия интериор" - както е замислено от средновековните строители на катедралата.

Въпреки че каменните стени, сводовете и аркбутаните са пожароустойчиви, те може да са претърпели структурни повреди от топлината. "Зидарията може, без да се срутва, да се нагрее и разшири, а тъй като после се охлажда и се свива, тя може да се деформира", пояснява Боулс.

Изящните витражи на катедралата изглеждат непокътнати, но вероятно страдат от „топлинен шок“ от горещината на пожара, последван от студената вода, обяснва Джени Алекзандър (Jenny Alexander), експерт по средновековно изкуство и архитектура в Университета на Уоруик. Това означава, че оловното стъкло може да е било отслабено и ще се нуждае от кратко изследване.

Сега ще са необходими внимателни проверки, за да се определи дали камъните на сводестия таван са отслабени и напукани от топлината. Ако е така, може да се наложи да се разруши цялата конструкция и да се изгради отново.

След като сградата бъде стабилизирана и щетите са оценени, могат да започнат възстановителни работи. Вероятно това ще стане с международни усилия.

Какво следва

Първата работа на аварийните екипи е осигуряването на безопасен достъп за инженерите, за да се направи оценка доколко е стабилна конструкцията.

Нестабилните части могат временно да бъдат укрепени или демонтирани.

"Следващият приоритет ще бъде да се прецени рискът от проблеми при охлаждането на зидарията и да се изработят средства за премахване на овъгления дървен материал върху сводовете, така че да може да се проверят самите каменни сводове", обяснява Боулс за The Guardian. Това вероятно ще изисква кранове. Ще е необходим временен покрив, за да се предпази зидарията.

Проблеми

Фасадата на катедралата е реставрирана през 90-те години на миналия век, което дава малка представа за реалната умора и критичните конструктивни проблеми, пред които е изправена емблематичната сграда.

Още някои от необходимите спешни ремонти са:

  1. Шпиловете, увенчани с 12-те апостола, имат голям брой пукнатини
  2. Остарялата каменна зидария на всички аркбутани създава проблеми за стабилността на цялата сграда.
  3. Много пинакли и гаргойли са в лошо състояние или са паднали
  4. Оловото на оцветените стъкла е отслабено

Снимка: YouTube

Централният шпил на Нотр Дам, унищожен в пламъка в понеделник, бе добавен към готическата катедрала през 19-ти век. Трябва ли да бъде възстановен, или да бъде заменен с нов дизайн за 21-ви век? Вероятно финансови и политически съображения, както и естетически, ще участват в решението.

Катедралата Нотр Дам е построена за почти 200 години и е била много променяна през останалите почти 700 години от завършването си. В този смисъл тя никога не е била сграда, застинала във времето - тя винаги се е променяла и еволюирала. 

Набавянето на материали също може да бъде предизвикателство. Покривът на катедралата е направен от дъбови греди, изрязани от вековни дървета, някои с дължина до 110 метра. Дори през 13-ти век е било трудно да се намерят. В Европа вероятно няма нито една страна с достатъчно големи дървета днес, отбеляза Том Никсон.

Президентът Емануел Макрон обеща да възстанови катедралата. Френските компании и богатите семейства вече събраха над 600 млн. евро. Налице е и точен дигитален 3D модел, извършен под ръководството на Андрю Талън (Andrew Tallon), за който ви разказахме вчера.

Малцина се съмняват, че Нотр Дам ще се издигне отново в пълния си блясък.

"Катедралите са каменни феникси - напомнящи, че от всякакви неприятности можем да се преродим", заяви Ема Уелс (Emma Wells), археолог от Университета в Йорк.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !