Определен е най-старият скелет на хоминид - "Малката стъпка" на 3, 7 милиона години

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 април 2015 в 13:43 8806 0

Скелет на име "Малката стъпка" (Little Foot) е определен за най-старият скелет на хоминид (човекоподобно) - на 3 670 000 години, според усъвършенстван метод за датиране. "Малката стъпка" е почти цял скелет на австралопитек (Australopithecus), открит за първи път преди 21 години в пещера в централната част на Южна Африка. 

Оказало се, че той е живял по едно и също време с най-ранните австралопитеки Australopithecus afarensis, чиито представител е знаменитата Люси. Това се посочва в статията на американски и южноафрикански експерти, публикувана в последния брой на списание Nature, съобщава Science Daily.

Под името "Малката стъпка" е известен скелетът на австралопитек StW 573, намерен в пешерата Силберберг в центъра на ЮАР в края на 70-те години. Тогава е била намерена само част от скелета, която е била неправилно идентифицирана. Но през 1994 учените изкопали в пешерата недостигащите елементи, включително череп и предни крайници. Така екземплярът StW 573 станал един от най-пълните скелети на австралопитек, известни на науката.

Но точната възраст на находката оставала неизвестна - експерти я оценявали в диапазон от 2 до 4 милиона години. Авторите са успели да усъвършенстват датирането с газово магнитен детектор, разработен за НАСА. Детекторът е трябвало да послужи за анализ на проби от слънчевия вятър, събрани от сондата Genesis през 2004. За съжаление сондата прави неуспешно кацане и пробите са били загубени. Но 10 години по-късно, устройството се използва за други цели.

Изследователите са използвали детектора за отделяне на изотопите на алуминий-26, който се натрупва под влиянието на космическото лъчение и по него може да се определи колко време образецът е лежал на повърхността на Земята. Оказа се, че точната възраст на "Малката стъпка" е 3670 хиляди години като възможната грешка на тази оценка е само 160 хиляди години.

Новата датировка показва, че "Малката стъпка" е малко по-стар от австралопитека Люси, който е живял на територията на съвременна Етиопия преди 3.2 преди милиони години, но самият той е член на вида A. prometheus, който е доста по-различен от A. afarensis, към който се отнася Люси. Откритието доказва, че по едно и също време в Африка живяли няколко вида австралопитеци.

Намерен е на различно ниво в същата пещера и каменен инструмент, датиран на 2,18 милиона години, което го поставя сред най-старите известни каменни оръдия в Южна Африка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !