Откриха светилище на тамплиерите благодарение на заешки дупки (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 09 март 2017 в 11:38 21332 0

Няколко обикновени заешки дупки във ферма в британското графство Шропшир доведоха учените до подземно светилище, което се е използвало от поклонници на средновековен религиозен орден.

По-малко от един метър под земята, всичко в пещерата е останало непокътнато през вековете. Според местна легенда, пещерите Кейнтън, набиращи се близо до град Шифнал, са били използвани от последователите на Ордена на тамплиерите през 17-и век. 

Истинското предназначение на светилището засега е загадка, но според Historic England, тя е построена в края на 18-и и началото на 19-и век - стотици години след като унищожаването на тамплиерите. Според Historic England също така, светилището е било използвано за черна магия от съвременници. 

Пещерите Койнтън стоят затворени от 2012 г. след като вандали изрисуват стените й. Преди години друиди и езичници са използвали мястото, за да провеждат своите церемонии. Сега, за първи път от 2012 г., светът вижда кадри отвътре благодарение на фотографа Майкъл Скот (Michael Scott) от Бирмингам. "Прерових полето, за да намеря тунела, но ако не знаете, че е там някъде, спокойно можете да го подминете. Предвид колко е дълъг, той е в отлично състояние, като подземен храм е", споделя Скот.

Тунелът води към мрежа от пътеки и арки, издълбани в пясъчника. На места трябва да се лази на колене и ръце, за да се стигне до няколкото ниши и купeл. "Трябваше да коленича, но щом влязох вътре бях напълно безмълвен. Имаше няколко паяци, но това беше всичко. Валеше, така че наклонените участъци бяха доста хлъзгави, но вътре в пещерата всичко беше сухо", описва преживелиците си Скот.

Любителите на легендите за тамплиерите сега се надяват именно това светилище да е тайното скривалище на Светия Граал - бокалът на Христос от Последната вечеря, в който Йосиф Аритамтейски събира кръвта на Исус след разпъването му. Легендите гласят, че рицарите на Ордена са пазители т.нар. "Бокал на живота" през вековете. Вярва се, че през 1307 г. тамплиерите са прехвърлили Граала в Шотландия, където е заровен под църквата в селцето Рослин. Друго твърдение защитава тезата, че Граалът е отнесен в Северна Испания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !