Президент в телевизора в 23:55 е съветска традиция

Къде по света произнасят речи държавните глави минути преди Новата година

Ваня Милева Последна промяна на 28 декември 2023 в 00:00 7645 0

Президентът Р. Радев поздравява с настъпващата 2023 година

Кредит ютуб канал "София България"

Президентът Р. Радев поздравява с настъпващата 2023 година: "Скъпи сънародници,,."

Всяка година минути преди настъпването на новата година на екрана на телевизора се появява текущият ни държавен глава и ни говори нещо, докато се опитваме да задържим тапата на шампанското.

Що за феномен е "новогодишното послание на държавния глава", кои народи посрещнат с нея следващата година?

И дали го правят като нас - броени минути, точно преди 12:00?

Или речите на техните президенти или министър-председатели се пускат в някоя новинарска емисия доста преди или след полунощ, без да се напомнят за себе си по време на празника?

Науката в новогодишните поздравления

Някои може да се изненадат, но съществува научен труд, посветен на новогодишните послания - "Организация на семиотичното пространство на президентските новогодишни поздравления (по материали на новогодните обръщения на президентите на Русия, Беларус и Полша за 2000-2015 гг. )". Авторът е Жанна Сладкевич (Zhanna Sladkevich), профессор от Университета в Гданск, Полша, и доктор на филологическите науки.

Жанрът на новогодишното обръщение на държавния глава се развива от жанра на поздравленията, чиято история може да бъде проследена до 17 век, докато практиката на новогодишните поздравления на държавния глава датира от 20 век. Езиковият анализ на жанра на новогодишното президентско обръщение започва в началото на 21-ви век, когато този ритуален жанр най-накрая се оформя и навлиза в обичайната новогодишна програма на телевизията.
Специалистите по медийна комуникация определят политическата реч като жанр, който е относително стабилен по отношение на политическо съдържание, композиция (структура) и стил, детерминиран от функцията (информационна, убеждаваща) и характера на комуникативната ситуация (официална).

Определението на феномена гласи "комуникативна ситуация, включваща определен набор компоненти: в основата на на съобщението лежи интенцията (целта) на адресанта (държавния глава) да предаде на народа съобщение във вид на новогодишно поздравление по определен медиен канал с използване на определен национален език".

Ето още от науката за новогодишните поздравления:

Конститутивните елементи на текста на новогодишното поздравление са националните ценности, върху които президентското обръщение гради както оценка за миналото – събитията от изминалата година и по-далечни исторически етапи, така и визия за бъдеще - определяне на перспективи и социални задачи през следващата година. Основно семантичното съдържание на речевите текстове е организирано в рамките на дуален модел, реализиран "чрез действието на определен набор от общи семиотични опозиции": лошо (проблемно, старо, чуждо, опасно, пълно със заплахи и неприятности, фалшиво) и добро (жизнено необходимо, ново, наше, благоприятно, проспериращо, плодотворно, обнадеждаващо, истинско). Концепция, маркирана от автора на даден текст като добра, се подлага на лингосемиотична обработка, за да се "вгради" в мирогледа на адресата чрез масово излъчване с определено конотативно напластяване. Особено значими за текста на новогодишното поздравление на държавния глава са такива идеологеми като Родина (Отечество, страна), Справедливост, Свобода (Независимост), Благоденствие, противопоставянето на Ние (Народът) - Те, Истина - Лъжа, Добро - Зло. Основната хиперонимна дихотомия "Ние (Аз и Ти) – Те" е до голяма степен подчинена на разработката в текста на новогодишното обръщение на образите на президента и народа, както и на индиректната детерминанта на събития от близкото минало и близко бъдеще.

Текстовете на новогодишните обръщения се съставят основно от спийчрайтъри и се съгласуват само с държавния глава, а не се пишат от последния. В същото време особеностите на текстообразуването на новогодишното обръщение се определят именно от статута на автора, който има правомощието да обобщава резултатите от годината за цялата страна. Адресат в новогодишните обръщения са всички граждани на страната като едно цяло, народът (независимо от политически възгледи). Тъй като водеща на интенцията на адресата е единството на слушателите като нация, изравняване на границите между масовия адресат и подателят на статуса, последният действа не само като президент, но и като човек, като приятел. В тази връзка текстът активно прилага интеграционни тактики, чиито специализирани признаци включват личното местоимение "ние", лексеми на заедност (заедно, всички, наши, единство, народът), лексеми с компонент единство, маркиране семантично поле "наш", лексеми, включени в семантичното поле "семейство". Местоимението "аз", маркиращо субекта на повествованието, както и "вие", което означава адресат, се появяват по правило само в оптатив - поздравителната част от текста.

Ако някой се е заслушвал в новогодишните речи, вероятно е забелязал горните схеми. Има страна (по-долу ще разберете коя), в която гражданите ѝ залагат при букмейкъри кои думи ще бъдат употребени в новогодишната реч.

А как е започнало всичко това? Вероятно началото на тази традиция е поставил някой местен владетел по някое време през 15-ти век като на площада пред катедралата е поздравил всички поданици.

Президентът по телевизията минути преди 12 е новогодишна традиция със съветски корени.

СССР и бъркотията в 90-те 

Смята се, че първото в Русия подобно на новогодишно обръщение е поздравлението по радиото на 31 декември 1935 г. на другарят Калинин, който е бил де факто ръководител на правителството по времето на Сталин, към полярниците - по онова време е била модерна темата за изследоването на полюсите. (Калинин е популярна политическа фигура, той официално е бил начело на правителството до средата на четиридесетте години - на картата на Съветския съюз има два града, наречени Калининград, единият е преименуван, но е останал един, който е бившият град Кьонигсберг). На следващата година, Калинин вече се обръща по радио към всички съветски граждани с първите си поздравления. Речта му е посветена на събитията по фронтовете на Втората световна война.

Образецът на новогодишните речи идва от СССР. Първи е Леонид Брежнев. Кредит: Youtube 

С възхода на телевизията започва традицията на телевизионните новогодишни обръщения, излъчвани минути преди полунощ с изявлението на генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев преди началото на 1979 г. Следват години на скучни речи, често четени от говорители поради тежкото заболяване на Брежнев (а след това на Юрий Андропов и Константин Черненко).

В края на миналия век, в години на разпадащия се СССР, нещата доста се разчупват. Новата 1988 г. е придружена от взаимен обмен на новогодишни телевизионни съобщения между СССР и САЩ: Президентът на САЩ Роналд Рейгън се обръща към съветския народ, а Михаил Горбачов - към народа на САЩ.

През 90-те обикновеният руснак често е виждал на телевизора си някаква весела компания, която го е поздравлявала за новата година. На 31 декември 1991 г. сатирикът Михаил Задорнов, а не държавният глава или диктор, произнася новогодишното обръщение към жителите на страната. Обръщението на Борис Елцин също е било записано и излъчено по телевизията, но след обръщението на Задорнов и след 12:00.

Някои телевизионни канали отказват да излъчват видеозапис от новогодишното обръщение на Елцин, а вместо това показват обръщението на марионетката Елцин от хумористичната си програма.

През 1995 година Ала Пугачова поздравява руснаците.

На 31 декември 1997 г. във видеозаписа на новогодишното обръщение на Елцин за новата 1998 г., освен самия президент, присъства и семейството му, а след като Елцин завършва празничната си реч, членове на семейството му се приближават до него и под звън на чаши се поздравяват.

През 1999 г. президентът Борис Елцин поздравява народа си за последен път на 31 декември 1999 г. и това не бе точно новогодишно поздравление, а признание, че е уморен, без да звучи така, но си намерил наследник и от догодина ще друг човек ще поздравлява.

За речите на Путин е по-добре да не казваме нищо.

Новогодишно обръщение на държавния глава в различни страни

Ще се уверите, че наистина традицията да се произнасят речи точно преди часовникът да удари 12:00 в новогодишната нощ си е съветска, защото прегледът на аналогичните обичаи в западноевропейските страни показва, че там държавните глави не държат да се появяват "навръх Нова година".

Австрия

В Австрия федералният президент произнася новогодишно обръщение, а канцлерът говори пред народа на 26 октомври, националния празник на Австрия. Новогодишното поздравление се предава на 1 януари всяка година преди 22:00. Всъщност след запитване към канцеларията на президента Александер ван дер Белен ни отговориха, че "Новогодишното обръщение традиционно се излъчва по ORF на 1 януари след новинарската емисия на ZIB 1 (т.е. около 19:45 ч.)".

Великобритания

През 1923 генералният директор на BBC Джон Райт предлага на крал Георг V да направи обръщение към народа на Коледа, но идеята е отхвърлена от краля. Въпреки това Райт упорства с идеята си и през 1932 г. Джордж V записва радио съобщение до британските граждани от резиденцията си в Садрингам. Текстът на обръщението е написан от Ръдиард Киплинг. Оттогава британските крале и кралици изпращат коледни поздравления всяка година, с изключение на 1936 и 1938 г. През 1957 коледното послание на кралица Елизабет II е показано по телевизията за първи път.

В Обединеното кралство министър-председателят изнася така нареченото "новогодишно послание на министър-председателя" за текущото политическо състояние на нацията.

След преглед на основната програма на BBC, се оказва, че няма отделено време за речта на Риши Сунак, която вероятно ще бъде вместена в новинарската емисия в 22:10 часа, както се прави и в други страни.

Германия

В Германия от 1970 г. новогодишното поздравление се произнася от канцлера, федералният президент, официално считан за държавен глава, се обръща към народа на Коледа. От 1949 до 1969 г. се случва обратното. През 1952 г. за първи път новогодишното послание е излъчено по телевизията. Любопитен инцидент се случва на 31 декември 1986 г., когато телевизионният канал Das Erste излъчва миналогодишното обръщение на Хелмут Кол. Според ръководството на канала това е грешка и на 1 януари 1987 г. Das Erste показва правилното послание на канцлера. 

Новогодишната реч на Олаф Шолц ще бъде излъчена в новогодишната нощ първо от ZDF в 19:15 ч., след това може да се види по каналите ARD и Phoenix.

Швейцария

Новогодишното обръщение на новоизбрания федерален президент на Швейцария бележи началото на неговия мандат. Първото новогодишно обръщение е произнесено на 1 януари 1935 г. от Рудолф Мингер, който поздравява швейцарския народ десет минути след полунощ. Едва през 1941 г. друго новогодишно обръщение е излъчено от швейцарското радио. Оттогава посланието на федералния президент се предава ежегодно.

Легендарна и малко нелепа е новогодишна реч на федералния президент Адолф Оги на 1 януари 2000 г., която той прави държейки малко коледно дърво пред северния портал на тунела Lötschberg.

Дания

Традицията на речта на датския монарх в началото на годината датира от 1880 г.

Новогодишното обръщение на датската кралица се счита за неразделна част от Новогодишната нощ в Дания. Речта в началото на годината, произнасяна от Маргрете II. от 1972 г. насам, се гледа по телевизията всяка година от около 1,5 милиона зрители, около една четвърт от населението

Тя осъзнава ефекта на телевизионната медия и поставя своя личен отпечатък върху новогодишната реч, макар на монарха да не е позволено да се намесва в политиката. Реч с по-политическо естество е запазена за ръководителя на датското правителство, от когото от 1946 г. новогодишна реч също се излъчва един ден по-късно след Новата година.

Кои думи се появяват в новогодишната реч на кралицата? Всяка година обществеността в тази страна се вълнува  кои теми ще бъдат засегнати в речта и какви послания кралицата ще отправи към датчаните. И те залагат какви думи ще се кажат в речта. Букмейкърите са на разположение. Ако не вярвате - вижте най-добрите коефициенти за новогодишна реч на датската кралица:

И преводът:

Франция

Пет до десетминутното телевизионно новогодишно обръщение на френския президент („vœux présidentiels“) се излъчва следобед на 31-ви декември с равносметка на изминалата година и пожелания за новата година. Обръщението се записва, обикновено от Елисейския дворец, и излъчва вечерта преди телевизионните новини точно в 20 часа.

Една от формалните особености е, че „vœux présidentiels“ е предшествано от Марсилезата от 1995 г. насам. Това е въведено от Жак Ширак, а също и от използвано от Никола Саркози и Франсоа Оланд. Освен това цялото новогодишно обръщение във Франция е със субтитри (с изключение на 2008 и 2009 г., когато те са заменени с жестомимичен език). Субтитрите обаче са използвани отново през 2010 г. И двата метода са изоставени през 2013 г. Понякога вместо реч се избира разговор с журналисти - вариант, който Никола Саркози не е използвал от 2009 г. Друга особеност на новогодишното поздравление на френския президент, отправено към цялото население, е, че то е последвано през първата половина на януари от други, отправени към избрани политически и социални групи (парламентаристи, въоръжени сили, социални партньори, представители на образователната система, журналисти, лекари, културни работници, фермери) и - за първи път през Новата 2010 г. - към населението на френските отвъдморски територии.

Другите държави

Не е случайно традицията "президент по телевизията минути преди 12" е останала в страни от бившия соцлагер и някои автокрации. 

Например броени минути преди настъпващата нова година в Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Полша и Украйна тази новогодишна реч се произнася по телевизията от президента, в други - от министър-председателят (Армения).

Още малко любопитни факти:

На 1 януари 2013 г. BBC News съобщи, че лидерът на Корейската народнодемократична република е произнесъл телевизионно новогодишно обръщение към гражданите на КНДР за първи път от 19 години.

В Беларус настоящият президент на Република Беларус Александър Лукашенко ще произнесе новогодишно обръщение за 30-ти път.

Украйна обаче обърна традицията. Виктор Янукович е единственият президент, получил отговор на своето новогодишно послание от народа.

У нас се разпространява в социалните мрежи призив за "национално изключване на телевизорите в 23:55 ч. на 31.12.23 г.",  Това едва ли ще промени нещо, защото така или иначе никой не обръща внимание на новогодишни речи, освен да чака с празна чаша да свършат, за да я напълни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !