Руски учени се опитват да предотвратят избора на поддръжници на войната в РАН

Offnews Последна промяна на 29 май 2022 в 00:01 8400 0

Заседание на РАН
Заседание на РАН. Кредит: Российская академия наук

Руски академици тайно работят срещу избора в Руската академия на науките (РАН) на техни колеги, подкрепили инвазията в Украйна, съобщава New York Times.

Такъв списък наистина може да повлияе на резултатите от гласуването, тъй като по-голямата част от руските учени имат антивоенни възгледи. Тяхната кампания може също да покаже, че някои прояви на протест остават възможни въпреки репресиите на правителството срещу десидентите.

Руската академия на науките е мрежа с нестопанска цел от изследователски институти в различни дисциплини в Руската федерация. Тя има малко под 1900 членове в Русия и близо 450 чуждестранни членове без право на глас.

Академията избира нови членове на всеки три години. Предстоящото гласуване, което започва в понеделник, е за 309 места, включително 92 за академици и 217 за членове-кореспонденти. Конкуренцията е тежка - кандидатствали са повече от 1700 кандидати.

Този месец група руски изследователи започнаха да разпространяват списък с десетки кандидати, които публично са подкрепили руската инвазия.

Стотици високопоставени служители в руските университети, повечето от които администратори, а не видни учени, също са подписали писмо в подкрепа на войната през март.

Но много академични изследователи са заели антивоенна позиция. Повече от 8000 руски учени и научни журналисти са подписалиа отворено писмо срещу инвазията, откакто е публикувано за първи път през февруари.

Трима академични учени, чиито имена New York Times не споменава, защото рискуват да загубят работата си и своята безопасност, публично  противопоставяйки се на войната, са заявили в интервюта, че са помогнали за съставянето на списъка на подкрепилите войната, за да попречат да бъдат избрани в академията.

Някои гласоподаватели смятат, че списъкът може да доведе до промяна в изборите.

„По-голямата част от научната общност определено е антивоенна“, коментира Александър Нозик, физик от Московския физико-технологичен институт, който не е участвал в създаването на списъка. "Да бъдеш в такъв списък може значително да намали шансовете да бъдеш избран."

Сградата на Руската академия на наукитеСградата на Руската академия на науките

Някои външни наблюдатели казват, че Руската академия не е толкова мощна, колкото беше преди.

„Преди бе огромна мрежа от изследователски институти, в които са най-добрите учени в страната“, разказва Лорен Греъм (Loren Graham), историк, който е специализиран в руската наука, с почетни позиции в Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет. „Тези институти сега бяха премахнати от правителството на Путин, прехвърлени на Министерството на образованието и оставиха академията като почетно общество без истинска тежест в науката."

Освен това членове на академията са уличени в неетично поведение през последните години. През 2020 г. комисия, назначена от РАН, установи, че руските академични списания и изследователски публикации са изпълнени с плагиатство, самоплагиатство и фалшиво авторство, където учени са посочени като съавтори на публикации, без принос в тях. В резултат на доклада руски списания оттеглят повече от 800 научни статии заради етични нарушения на авторите.

Отделно разкритие за 2020 г. от същата комисия в академията установява, че няколко ректори и други висши университетски служители са виновни за публикуване на статии в съмнителни списания, изброяване на фалшиви сътрудници и плагиатство.

Някои смятат, че подобни проблеми намаляват значението на предстоящите избори в академията.

„Много хора в руската наука все още вярват, че академията е най-старата структура, която може да направи нещо – не защото е добра, а защото други са по-лоши“, коментира д-р Нозик.

Някои виждат РАН като руска официална институция, която е най-вероятно да осъди руската агресия, но критиците смятат, че тя не е толкова антивоенно настроена, колкото би трябвало да бъде.

Но изявлението се отнася и до последиците от войната и как международната реакция на нея ще се отрази на руската наука, загриженост, споделяна от руските академици.

„Осъждаме всякакви опити за упражняване на политически натиск върху изследователи, преподаватели, аспиранти и студенти въз основа на националност или гражданство“, се казва в изявлението на академията.

Друг проблем е задълбочаващата се изолация на учените, които остават в Русия, като на мнозина им е забранено да участват в определени проекти, да работят със сътрудници от чужбина и да посещават определени конференции.

Друг фактор е решението на влиятелни международни бази данни, включително Web of Science и Scopus, да спрат да предлагат услугите си в Русия, коментира Анна Абалкина, социолог от руски произход от Свободния университет в Берлин.

„Това означава, че качеството на публикациите ще спадне незабавно“, отбелязва д-р Абалкина.

В крайна сметка бъдещето на руската наука зависи от това дали президентът Владимир Путин ще остане на власт, добави д-р Нозик.

„Убеден съм, че не е възможно да се прави модерна наука в Русия при режима на Путин“, допълва той.

Източник: Russian Academics Aim to Punish Colleagues Who Backed Ukraine Invasion 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !