Следи от пет дроги са намерени в шаманска чанта на 1000 г. в Андите

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 май 2019 в 10:20 14527 0

1000-годишният ритуален пакет от Cueva del Chileno, Югозападна Боливия: (A) външна кожена чанта, (B и C), изработени прецизно и украсени с антропоморфни фигурки дървени подложки за смъркане, (D) сложна антропоморфна лула с две плитки човешки косми, прикрепени към нея, (Е) торбичка от животински кожи, съставена от три лисичи муцуни, зашити заедно, (F) две шпатули от кости на лама (Lama glama), (G) две малки парчета изсушен растителен материал, вързан с вълнени конци (Н) текстилна лента за глава от цветна тъкан. Кредит: Miller et al , doi: 10.1073 / pnas.1902174116.

1000-годишна колекция от наркотични принадлежности е открита в скален заслон в Боливия. Тя съдържа следи от пет психоактивни вещества, включително кокаин и компоненти на аяхуаска, съобщава NewScientist.

Това е най-големият брой психоактивни съединения, открити в една единствена археологическа находка в Южна Америка. Наркотичните растения не са местни за планинските райони, където са намерени, така че може да са донесени от търговци  или пътуващи шамани.

Артефактите са намерени сред развалините в постройка, която може да е служила като гробница, в планините Липез в югозападната част на Боливия. Те включват много инструменти и аксесоари на древния шаман, включително, кожена чанта с дължина 28 сантиметра, две дървени подложки за смъркане на дрога, лула, чифт шпатули от кости на лама, текстилна лента за глава, парчета изсъхнали растения и торбичка, изработена от лисича кожа. Лулата и дървените подложки се отличават с богата украса от човешки фигури.

Антропоморфни фигурки, издълбани в дървена лула и дървени подложки за смъркане, намерени в Боливия, за които се смята, че са на 1000 години. Кредит: M. Miller et al.

Радиовъглеродното датиране определя, че чантата е на възраст от 905 до 1170 г., време, което приблизително съвпада с разпадането на държавата Тиуанако, някога мощна андска цивилизация, задържала се около пет века.

Смята се, че наркотиците играят важна роля в културата Тиуанако, вероятно в лечебни церемонии и религиозни ритуали, за които се смята, че позволяват контакт с мъртвите.

Мелани Милър (Melanie Miller) от Университета в Отаго, Нова Зеландия, и нейните колеги с помощта на масспектрометрия анализират проби от торбичките и растенията. 

Те идентифицират наличието на множество психоактивни съединения: кокаин, бензоилекгонин (BZE - първичен метаболит на кокаина), хармин, буфотенин, диметилтриптамин (DMT) и евентуално псилоцин (съединение в някои гъби).

Тези съединения идват от най-малко три различни растителни вида - вероятно Erythroxylum coca, един вид Anadenanthera и Banisteriopsis caapi.

Шпатули от кости на лама. Кредит: M. Miller et al.

Кокаинът и BZE се намират в листата на кока, които обикновено се дъвчат или приготвят в чай ​​в Боливия и Перу и до днес, с лек стимулиращ ефект. Тези съединения преди това са били откривани в коси от мумифицирани тела в региона, дори и  на бебета, които може да са я консумирали в майчиното мляко.

Торбичка, направена от три лисински муцуни, зашити заедно, която може би е служела за съхраняване на листа и семена. Кредит: M. Miller et al.

Харминът и DMT са сред активните съставки аяхуаската, психеделична напитка, която се прави от различни растения и използвана в духовни церемонии от местни хора от Южна Америка. Буфотенинът, друго психеделично вещество, се намира в някои семена и в кожата на някои видове жаби. Той също е откриван в мумии.

Наличието на тези дроги показва, че чантата може да е принадлежала на  шаман с обширни познания за растенията и техните психоактивни свойства, и е използвана за съхранение на листа, семена и други растителни вещества. Семената може да са били смилани на дъсчиците за смъркане и да са вдишвани с помощта на лулата, докато листата може да да били дъвкани или варени в напитка.

"Нито едно от психоактивните съединения, които открихме, не идва от растения, които растат в тази област на Андите, което показва или наличието на сложни мрежи на обмен или движението на този индивид в различни среди, за да се снабдява с тези специални растения", коментира д-р Милър.

"Това откритие ни напомня, че хората в миналото са имали обширни познания за тези мощни растения и техните потенциални употреби и са ги търсели заради техните лекарствени и психоактивни свойства".

Справка: Melanie J. Miller et al. Chemical evidence for the use of multiple psychotropic plants in a 1,000-year-old ritual bundle from South America. PNAS, published online May 6, 2019; doi: 10.1073/pnas.1902174116

Източници:

Traces of five drugs found on 1000-year-old South American ritual kit, NewScientist

Scientists Find 1,000-Year-Old Shaman’s Bag in Bolivia, Sci-News.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !