Според науката твърдост на характера не означава непременно интелигентност

Ваня Милева Последна промяна на 12 юли 2022 в 00:01 6170 0

Кредит Pxhere

„За да се изкачите на върха на планината, не са ви необходими особени когнитивни способности. Вместо това трябва да сте наясно с околната среда", казват авторите.

Хората с твърдост на характера може да са по-добри в самоконтрола и да демонстрират „предпазлив контрол“, но не е задължително да са по-интелигентни.

Според скорошно изследване на личностната характеристика „твърдост“, индивиди с по-високи нива на това качество също показват променени модели на когнитивна функция, но не непременно подобрена когнитивна функция. Тези резултати бяха публикувани наскоро в списанието с отворен достъп PLOS ONE от Нурия Агуер (Nuria Aguerre) и нейните сътрудници от Университета на Гранада, Испания.

Според определението на психилозите твърдостта е личностна характеристика, отличаваща се с последователност,постоянство и упоритост в преследването на дългосрочни цели или защитаването на възгледи. Скалата на твърдостта е често използван инструмент за оценка от изследователите за количествено определяне. Нито едно проучване не е разглеждало конкретно връзката между твърдостта и специфичните компоненти на когнитивното функциониране, въпреки че по-ранни изследвания предполагат такава връзка.

В изследването на Агуер и колегите участват 134 доброволци. Те са помолени да попълнят въпросници, включително скалата на твърдостта, която оценява личностните черти въз основа на три характеристики: твърдост, импулсивност и внимателност. Четири допълнителни експериментални компютърно базирани задачи също са изпълнени от участниците, за да оценят различни аспекти на когнитивните способности, като гъвкавост, потискане, способността да заменят остарели елементи в работната памет - която временно съхранява информация - с по-нови, подходящи спомени, и склонността за контрол.

Противно на очакванията на изследователите, статистическото изследване на експерименталните данни и данните от въпросника показва, че резултатите от твърдостта не винаги са свързани с цялостната когнитивна способност. За разлика от това, твърдостта е статистически свързана с личностните качества на ниска импулсивност и висока внимателност, като и двете са свързани със самоконтрола. Тази констатация е в съответствие с предишни проучвания.

Но макар и в по-малка статистическа степен, участниците с висока степен на твърдостта показват различни модели на когнитивно представяне. Изследователите характеризират този когнитивен профил като показващ "предпазлив контрол": подобрена способност да се обръща внимание на цялата налична информация и да остава чувствителен към противоречива информация в настоящия момент, като същевременно разчита по-малко на предишна информация.

Като цяло, тези открития предполагат, че в основата на твърдостта могат да лежат различни модели на когнитивни способностии и не непременно това са по-големи когнитивни способности.

„За да се изкачите на върха на планината, не са ви необходими особени когнитивни способности. Вместо това трябва да сте наясно с околната среда",  добавят авторите.

Справка: “The relative role of executive control and personality traits in grit” by Nuria V. Aguerre, Carlos J. Gómez-Ariza and M. Teresa Bajo, 22 June 2022, PLoS ONE.
DOI: 10.1371/journal.pone.0269448

Източник: Science Reveals How Grit Impacts Your Intelligence, SciTechDaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !