Стипендии за 2015-2016 от Американската фондация за България

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 септември 2015 в 16:20 5009 0

Американската фондация за България обяви новата си кампания за подаване на документи за стипендии за учебната 2015-2016 година.

В подкрепа на обявената си мисия "да насърчава и допринася за отлични постижения в образованиeто, естествените и хуманитарните науки, културата и изкуствата" на сайта на фондацията са публикувани условията и подробностите за кандидатстването.

Досегашните стипендианти на Американска фондация за България могат да изпратят документите си за кандидатстване индивидуално. Всички останали ученици, които искат да кандидатстват за Стипендиантската програма, трябва първо да бъдат одобрени от училището, в което учат.

Списък на училищата, с които Американска фондация за България работи по програма „Стипендии в средното образование“ можете да намерите тук.

Необходими документи:

– писмо за кандидатстване – в него трябва да е посочено за стипендия в каква сфера кандидатства ученикът (хуманитарна, езици, природни науки (конкретно – математика, информатика, физика, химия и т.н.), изкуства и пр.) – свободен текст;

– автобиография (до 2 стр.) – в нея се изброяват заниманията и постиженията на ученика до момента; ако кандидатът е добър и в други дисциплини, това също може да бъде отбелязано; важно е да има и информация за обратна връзка (пощенски адрес, телефон, e-mail адрес);

– актуална снимка  (без значение от формата);

– две препоръки (до 2 стр. всяка) – могат да бъдат освен от учители в гимназията и от преподаватели, които работят с ученика в извънкласни занимания, курсове и пр.;

– план за работа през учебната 2015/2016 г. (до 2 стр.) – в него се описват курсове, състезания, специализирани изпити и всякакви форуми, свързани с дейностите на ученика в силната/ите му дисциплина/и, с които кандидатът смята да се занимава през учебната 2015/2016; целите, които си поставя да постигне в сферата, в която е изявен; не става въпрос за учебния план на класа, в който ще учи кандидатът за стипендия; планът се описва и форматира по желание на кандидата (текст, таблица и пр.);

– декларация за получавани или очаквани стипендии – държавни/общински и частни (от фондации, частни лица, търговски дружества и пр.); свободен текст и без придружаващи документи;

– копие от страниците със срочни и годишни оценки от ученическата книжка за 2014/15 учебна година (не се заверяват);

– копия от дипломи и грамоти, получени през последните две учебни години.

–  за учениците в гимназии по изящни и приложни изкуства: По една рисунка или работа по специалността от темите „Моята представа за България” и „Моята представа за Америка”.

За стипендия могат да кандидатстват ученици от 9 до 12 клас включително – в тези класове учениците трябва да са през учебната 2015/2016.

Срок за получаване на документите на мейла на АФБ – [email protected]: 25. 10. 2015 г.

АФБ се включва в борбата за опазване на околната среда и поради това всички документи (с изключение на тези по изящни и приложни изкуства) ще бъдат изпращани по електронен път на мейл  [email protected] .

Стипендиите са за 10 месеца през учебната 2015/2016 година – за тях се подписва договор за дарение с всеки, станал стипендиант на АФБ, след оповестяване на решението на комисията (в документа фигурират и данни на родителите, ако стипендиантът не е пълнолетен, той се подписва и от тях).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !