Уникална генна мутация позволява на азиатско племе да плува под вода по 5 часа на ден

Съществуват ли наистина хора-риби?

Ваня Милева Последна промяна на 24 юни 2024 в 00:00 4056 0

гмуркачи баджау

Кредит Pxhere (CC0 Public Domain)

Благодарение на генна мутация азиатско племе баджау прекарват около 60 % от времето си под вода

Народ от Югоизточна Азия, наречен баджау, има уникална генна мутация, която им позволява да живеят под водата, откъдето идва и името им - "морски номади".

Хората от племето баджау живеят в морето от почти хиляда години, като се занимават с подводен риболов и събират раци за храна. Те са известни с това, че са отлични водолази.

Как се променят с течение на времето поколенията: тайната на далака

Баджау имат по-големи далаци от останалите хора, тъй като поколения наред са живели в морето. За гмуркането да имаш по-голям далак е предимство, защото той съхранява богати на кислород червени кръвни клетки и работи като биологична водолазна бутилка.

Мелиса Илардо (Melissa Ilardo) от Университета в Копенхаген разказва, че гмуркачите от племето баджау прекарват около 60 % от времето си под вода. Заради уникалния им начин на живот телата им са се променили, особено размерът на далака.

Според изследванията на Илардо далакът на баджау е с около 50% по-голям от този на близките им племена. Това се дължи на ген, наречен PDE10A.

Този ген контролира хормоните на щитовидната жлеза при мишките и влияе върху размера на далака при хората. Баджау се нуждаят от тази промяна, защото се гмуркат на дълбочина над 70 метра с традиционни дървени маски и колани с тежести.

гмуркачите от племето баджау прекарват около 60 % от времето си под вода Гмуркачите от племето баджау прекарват около 60 % от времето си под вода. На снимката - традиционните канута на племето. Кредит: Wikimedia Commons

Хората  баджау се сблъскват с проблемите на модерния живот

Въпреки че баджау са се адаптирали толкова добре, замърсяването и съвременната култура им създават значителни проблеми. Морето, което е основният им източник на доходи, става все по-замърсено с пластмасови отпадъци. Старейшината на групата, Сантарауи Лалисан, се притеснява, че замяната на традиционните материали с пластмаса е замърсило водите им.

Преди баджау са живеели на лодки и са се придвижвали от място на място, набавяйки си всичко необходимо от морето. Уникалната им адаптация им позволява да се гмуркат продължително време, но промените в околната среда могат да направят този начин на живот опасен. Увреждането на кораловите рифове и намаляването на рибните популации са големи проблеми, които затрудняват оцеляването им.

Много от хората от племето баджау продължават да се придържат към древния си начин на живот, въпреки че това става все по-трудно. Те все още ловят риба с харпун, използвайки методи, предавани от поколение на поколение. Сантарауи се гмурка от 85 години и все още задържа дъха си под водата за почти 10 минути. Това показва колко силни са хората от племето баджау.

Начинът, по който се е променил народът баджау с течение на времето, разкрива много за човешката биология и за това как гените могат да се приспособяват към различни условия. Учени като Илардо и нейния колега професор Расмус Нилсен (Rasmus Nielsen) от Калифорнийския университет в Бъркли смятат, че изучаването на баджау може да подпомогне медицинските изследвания, предоставяйки съществени подробности за това как хората реагират на ниски нива на кислород.

Техният уникален начин на живот обаче е застрашен. Тяхното полуномадско общество е в опасност заради влиянието на модерната култура и увреждането на околната среда. Замърсяването с пластмаса, по-специално, прави традиционния им начин на живот и морската среда, на която разчитат, опасни.

Сантарауи и други старейшини подчертават важността на опазването на техните традиции и на територията, на която живеят. Те се надяват да запазят жива връзката си с морето, обучавайки по-младите поколения как да се гмуркат и да ловят риба. Все пак те знаят, че трябва да защитят реките си и да спрат замърсяването незабавно, за да гарантират, че местната общност ще остане жива.

Забележителната генетична промяна на баджау, която им позволява да останат под вода в продължение на часове, показва колко адаптивни са хората. Но съвременните проблеми излагат на риск начина им на живот. С провеждането на повече изследвания на баджау, повече знания и разбиране вероятно ще доведат до опити за защита на тяхната култура и морска среда.

Източник: Southeast Asian Tribe’s Unique ‘Gene Mutation’ Enables Them To Swim Underwater 5 Hours a Day: Do Fish-Men Actually Exist?, Austin Ja

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !