Взаимоотношенията между хората и пчелите са започнали преди поне 9000 години, според археолози

Наука OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2015 в 13:05 4164 0

Отдавна се предполага, че хората са започнали да използват пчелите преди хиляди години, но освен древноегипетските рисунки и скални рисунки изобразяващи отглеждането на пчели в миналото, няма други сериозни доказателства за дълготрайните ни взаимоотношения с пчелите - поне до сега.

Учени от Университета на Бристол, Великобритания са анализирали керамика от повече от 6400 праисторически съда и са открили доказателства, че ранни фермери на територията на съвременна Турция са използвали пчелния восък още преди около 9000 години (около 7000 г.пр.Хр.). И по всичко изглежда, че земеделието всъщност е проправило път към разрастването на пчелните колонии.

С измирането на много от пчелните колонни по света напоследък, изследването на отношенията между хората, земеделието и пчелите е по-важно от всякога.

"Сега знаем, че пчелния восък е бил използван още от 7-мото хилядолетие преди Христа, вероятно като неизменна част от различни инструменти, ритуали, козметика, медицина, като гориво и за да се направят домакинските съдове водонепромукаеми," обяснява един от учените, Алфонсо Алдай (Alfonso Alday).

Предишни изследвания са открили останки от пчелен восък по големи съдове, за които се предполага, че са служили като първите кошери. Продуктът, получаван от восъчните пити е бил обект на изследванията не само заради разнообразните му приложения, но и защото липидите от восъка са изключително устойчиви на разграждане, което означава, че следи от пчелен восък могат да се открият при археологични открития хиляди години след като съдовете са били използвани за последно.

Като търсели следи от пчелен восък по различни керамични съдове от различни региони и епохи, екипът от учени успели да възстановят най-грубо историята на използването на пчелния восък в Европа, Източна Азия и Северна Африка.

След като за пръв път бил използван в Турция - в региона на Анадола - употребата на пчелния восък се е разпространила на северозапад, появявайки се по керамичните съдове в Средиземноморието около 1500 г. по-късно, около 5500 г.пр.Хр. като при това той често се примесвал с мас от преживни животни.

Пчелите не са използвани в останалата част от Европа още известно време - учените открили свидетелства за пчелен восък в Гърция датиран на около 4900-4500 г.пр.Хр., в Румъния от 5500-5200 г.пр.Хр. и в Сърбия - 5300-4600 г.пр.Хр.

Има също свидетелства, че продуктът е бил използван в Северна Африка, Англия, Дания, Германия и Австрия горе долу по същото време. Но най-голям напредък в употребата на пчелите и техните продукти изглежда е бил постигнат от ранните фермери на Балканския полуостров, където голяма част от керамиката между 5800 и 3000 г.пр.Хр. съдържала следи от пчелен восък.

Любопитно е, че това грубо датиране предполага, че разпространението на модерното земеделие, което включвало прочистване на гори за да бъдат превърнати в пасища, е проправило пъти за разрастването на хабитата на пчелните колонии или както смятат учените:

"Премахването на гората за освобождаване на пространство за обработваема земя и пасища е подпомогнало за образуването на хабитати богати на храсти и цветя, които са изключително подходящи за пчелите. В известен смисъл на думата, пчелите следвали земеделието, при което техния хабитат нараствал с оформянето на повече обработваеми площи."

Екипът продължава да търси следи от восък в северна Шотландия и в Скандинавския полуостров, северно от Дания, но липсата му в находки от този период ги кара да смятат, че по това време в тези райони условията са били отвъд лимита за оцеляване на медоносните пчели.

Изследването е публикувано в Nature.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !