Здравето на мозъка може буквално да е състояние на ума

Ваня Милева Последна промяна на 25 юни 2024 в 00:00 1406 0

Щастлив възрастен мъж с усмихваща се лекарка

Кредит Freerange Stock (CC0 1.0 DEED)

Положителните психосоциални преживявания са свързани с по-бавно възрастово влошаване на когнитивните способности, по-нисък риск от развитие на мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер и дори по-дълъг живот.

Според ново проучване, проведено от Колумбийския университет, наличието на повече положителни преживявания в живота може значително да подобри здравето на мозъка ни.

Изследователи са установили, че положителните психосоциални преживявания са свързани с по-бавно възрастово влошаване на когнитивните способности, по-нисък риск от развитие на мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер и дори по-дълъг живот.

Молекулярните пътища, по които тези чувства и преживявания се превръщат във физически промени в мозъка, обаче са все още неясни.

Ролята на митохондриите

Изследването показва, че митохондриите в мозъка могат да играят решаваща роля. Според специалистите молекулярният механизъм, използван от митохондриите за преобразуване на енергията, е подобрен при възрастните хора, които са преживели по-малко психологически стрес през живота си, в сравнение с тези с повече негативни преживявания.

"Показваме, че душевното състояние на по-възрастните хора е свързано с биологията на техните мозъчни митохондрии, което е първият случай, в който субективните психосоциални преживявания са свързани с биологията на мозъка", отбелязва Каролин Тръмпф (Caroline Trumpff), доцент по медицинска психология в Колумбийския университет.

Тръмпф ръководи изследването заедно с Мартин Пикар (Martin Picard), доцент по поведенческа медицина в същия университет.

Фокус на изследването

В продължение на две десетилетия специалистите анализират данни от две обширни проучвания, включващи близо 450 възрастни хора в САЩ, в които е събирана подробна психосоциална информация. Участниците даряват мозъците си след смъртта си за допълнителен анализ, предоставяйки данни за състоянието на мозъчните им клетки.

Тръмпф създава показатели, които преобразуват съобщенията за положителни и отрицателни психосоциални фактори в единна оценка на цялостния психосоциален опит. Тя също така оценява всеки участник по седем области, представляващи различни генетични мрежи, активни в митохондриите.

"Използването на многовариантни митотипни показатели е важно нововъведение, защото бихме могли по-лесно да интерпретираме биологичното състояние на митохондриите с мрежи от свързани гени, отколкото с анализ на хиляди отделни гени", обяснява Пикард.

Изобилие на протеини в митохондриите

Резултатите показват, че един митохондриален домейн, оценяващ механизма за преобразуване на енергия в органела, е свързан с психосоциалните оценки.

"По-високата степен на удовлетворение е свързана с по-голямо изобилие на протеини в митохондриите, необходими за преобразуване на енергията, докато негативното настроение е свързано с по-ниско съдържание на протеини", посочва Тръмпф.

Здравето на мозъка на клетъчно ниво

Изследователите анализират също така митохондриите в определени типове мозъчни клетки и установяват, че връзките между митохондриите и психосоциалните фактори се дължат не на мозъчните неврони, а на глиалните клетки.

"Тази част от изследването, която стана възможна благодарение на сътрудничеството ни с Колумбийския център за транслационна и компютърна невроимунология, е това, което според мен го прави особено значимо", подчертава Пикард.

"Да се задават въпроси на това ниво на клетъчна резолюция в мозъка е безпрецедентно в областта на митохондриите. Невроните са били във фокуса на неврологията, но ние започнахме да осъзнаваме факта, че и други клетки в мозъка могат да бъдат двигател на заболяването."

Митохондрии, настроение и мозъчно здраве

Проучването не може да определи дали психосоциалните преживявания на участниците са променили техните мозъчни митохондрии или дали вродени или придобити митохондриални състояния са допринесли за тези преживявания. Други проучвания обаче показват, че връзката между митохондриите и настроението действа и в двете посоки.

При проучвания върху животни например е доказано, че хроничният стрес влияе върху енергийната трансформация на митохондриите.

Освен това неотдавнашно проучване, проведено от Пикард и сътрудничката му Елиса Епъл (Elissa Epel) от Калифорнийския университет в Сан Франциско, установява, че положителното настроение предсказва по-голямо производство на митохондриална енергия в кръвните клетки на участниците през следващите дни.

Измерване на състоянието на митохондриите в мозъка

В момента Тръмпф и Пикард проучват дали засилените механизми за преобразуване на енергия водят до по-голямо преобразуване на енергия в митохондриите на мозъка. Те също така проучват начини за измерване на митохондриалното здраве на мозъка, които в бъдеще биха могли да се използват в лекарските кабинети.

"Митохондриите са източникът на здраве и живот, но ние нямаме начини за количествено определяне на здравето, а само на болестите", обяснява Пикард. "Имаме нужда от наука за здравето. Нуждаем се от тестове, които да показват колко здрав и жизнеспособен е човек."

"Това би било ценно от клинична гледна точка, за да се наблюдават промените в здравето преди появата на болест, и би могло да промени медицинските изследвания, като даде на учените нещо, към което да се насочат, различно от натрупаните с десетилетия протеинови отлагания или други форми на дългосрочни увреждания."

Справка: Psychosocial experiences are associated with human brain mitochondrial biology
Caroline Trumpff, Anna S. Monzel, Carmen Sandi, +15, and Martin Picard щ
Proceedings of the National Academy of Sciences; June 18, 2024; 121 (27) e2317673121; https://doi.org/10.1073/pnas.2317673121 

Източник: 

Brain health may literally be a state of mind, Andrei Ionescu, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !