Амилоид бета: Вреден за мозъка, добър за черния дроб

Ново проучване установява, че амилоид бета, виновник за болестта на Алцхаймер, е важен за поддържането на здрав черен дроб

Ваня Милева Последна промяна на 11 април 2024 в 00:00 3631 0

Амилоид бета в чернодробните клетки.

Кредит Advanced Science News

Амилоид бета в чернодробните клетки.

Като отличителен белег на болестта на Алцхаймер, амилоидните бета пептиди - фрагменти от родителски протеин, наречен прекурсор на бета амилоид протеин - имат лоша слава, когато става въпрос за мозъка, но изследователи от Германия наскоро установиха, че този пептид помага за поддържането на здрав черен дроб.

"Амилоид бета служи като нагледен пример за това как една нежелана за мозъка молекула се оказва важен фактор за нормалното функциониране на черния дроб", заявява Гаяне Храхия Буниатян (Gayane Hrachia Buniatian) от Катедрата по клинична фармакология в Университетската болница в Тюбинген и водещ изследовател в неотдавнашното проучване, изследващо ефектите на амилоид бета в черния дроб.

"В мозъка, когато се свръхпроизвеждат, амилоидните бета пептиди започват да се слепват, образувайки анормални структури, наречени амилоидни плаки", обяснява колежката ѝ Лусине Даниелян (Lusine Danielyan), заместник директор по медицинските въпроси в същото отделение.

Тези плаки са свързани с развитието на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. В черния дроб, чиято роля е да детоксикира кръвта, обаче нещата стоят по различен начин. Този орган помага за изчистването на амилоид бета от организма, а също така произвежда самия амилоид бета, което има благоприятен ефект.

"Произведеният в черния дроб амилоид бета, заедно с този, получен от кръвния поток, спомагат за поддържането на здрава среда в черния дроб", заявява Даниелян.

Дефицит на амилоид бета и чернодробни заболявания и рак
В предишно проучване Буниатян, Даниелян и колегите им откриват, че здравите човешки черни дробове и черни дробове на гризачи са богати на амилоид бета, но той намалява в случаите на цироза или увреждане на черния дроб в резултат на хронично чернодробно заболяване.

"При цирозата, тъй като [чернодробните клетки, известни като] хепатоцити, губят своята функция и умират, те спират да произвеждат и разграждат амилоид бета", обяснява Даниелян.

Мотивирани от първоначалните си открития, изследователите се замислят дали ролята на амилоид бета в черния дроб може да бъде използвана за предотвратяване на фиброза - по-ранен етап на цирозата - и рак. "Фиброзата на черния дроб може да прогресира до цироза и рак, което подчертава значението на намаляването на фиброзата като потенциален подход за лечение на рака", посочва Бунятян.

За да отговорят на този въпрос, те инактивират амилоид бета с помощта на неговото антитяло 3D6 в миши модел на болестта на Алцхаймер и в нормални мишки. Учените също така предизвикват дефицит при мишки чрез отстраняване на амилоидния бета прекурсорен протеин - единственият източник на амилоид бета в организма. "И при трите модела на дефицит на амилоид бета наблюдавахме повишаване на класическите маркери за чернодробна фиброза/цироза", отбелязва Буниятян.

"Важното е, че при [...] мишки, произвеждащи големи количества амилоид бета, не успяхме да предизвикаме фиброза, използвайки индуциращия цироза химикал въглероден тетрахлорид", подчертава Даниелян.

В черния дроб на мишки, в които амилоидният прекурсор е бил отстранен или инактивиран чрез 3D6, те също така наблюдават, че хепатоцитите, ключови чернодробни клетки, придобиват характеристики, сходни с тези на мезенхимните стволови клетки, които притежават способността да се диференцират в различни клетъчни типове. Известно е, че този процес, наречен преход от епител към мезенхим, е предвестник на рака.

"Когато амилоид бета се добавя към клетъчни култури или се произвежда в големи количества от мишки, използвани като модели на болестта на Алцхаймер, той намалява нивата на някои протеини, свързани с фиброзата и рака", посочва Бунятян. "Например, при наличието на амилоид бета наблюдавахме намаляване на нивата на ADAM10 и Adam17, които са маркери за фиброза и рак."

При миши модел на фиброза в напреднал стадий лекарството сакубитрил, , което обикновено се използва за лечение на сърдечна недостатъчност, има положителен ефект. Това се дължи на факта, че то инхибира неприлизина - ензим, който разгражда амилоид бета.

"Когато намалихме разграждането на амилоид бета чрез инхибиране на мощния ензим неприлизин, разграждащ амилоид бета, нивата на други протеини, свързани с фиброзата и рака, също намаляха", подчертава Бунятян.

Последици за болестта на Алцхаймер и фиброзата на черния дроб
"Доколкото ни е известно, това е първото проучване, целящо да изследва функцията на амилоид бета в черния дроб", коментира Даниелян. Въпреки че изследването хвърля положителна светлина върху амилоид бета, много въпроси остават без отговор.

"Например нашият транскриптомен анализ [сбор от всички генни показания, присъстващи в дадена клетка] на животни с високи нива на амилоид бета в циркулиращата кръв и черния дроб подсказва за съществения принос на този пептид към различни метаболитни пътища, като например липидния метаболизъм, и защитата на черния дроб срещу различни увреждания, като например оксидативен стрес", обяснява Даниелян.

"Също така все още не знаем дали и до каква степен транспортирането на амилоид бета от кръвта в черния дроб допринася за недостига на амилоид бета в черния дроб", добавя изследователката.

Изследователите се интересуват и от изучаването на това как реагира мозъкът, когато черният дроб не успее ефективно да обработи амилоид бета. Предвид първоначалните им констатации обаче Даниелян смята, че анти-амилоидните бета терапии за болестта на Алцхаймер трябва да се използват с повишено внимание.

"Антитела, които избягват изчерпването на нивата на амилоид бета в черния дроб, биха били за предпочитане за имунотерапията на Алцхаймер“, посъветва тя.

За лечение на чернодробна фиброза, разработването на подходи, които локално увеличават нивата на амилоид бета в черния дроб, без значително да променят количеството му в циркулиращата кръв и мозъка, би било идеално. "Това може да се постигне чрез насочени към черния дроб лекарствени, генни и клетъчни терапии", отбелязва Буниатян.

Справка: Gayane Hrachia Buniatian, et al. Consequences of Amyloid-β Deficiency for the Liver, Advanced Science (2024). DOI: 10.1002/advs.202307734

Източник: Amyloid beta: Bad for the brain, good for the liver, Jenna Flogeras, Advanced Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !