Хипотетичната нова частица от ЦЕРН става все по-реална

Последни новини от годишната пролетна конференция на физиците Rencontres de Moriond в Италия

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 март 2016 в 08:30 11057 3

Кредит ЦЕРН

Физиците от цял свят с вълнение очакваха две лекции, които бяха вчера следобед, 17 март, изнесени в италианския курорт Moriond по време на годишната пролетна конференция на физиците Rencontres de Moriond. 

Първата е на Марко Делмастро (Marco Delmastro) специалист от детектора ATLAS и следващата - на Паскуале Музела (Pasquale Musella) - от детектора CMS, и двата към най-големия ускорител на частици в света, Големия адронен колайдер (LHC) в ЦЕРН в Женева.

Връзките водят към PDF файлове с техните презентации вчера.

Големият въпрос, който ни вълнува е дали е реален или просто шум необичайният сигнал с енергия 750 GeV (гигаелектронволта) представен на пресконференцията на ЦЕРН през декември? 

Ако се потвърди информацията, това може да означава, че съществува в природата нова нрпозната досега частица и че сме на прага на нови открития във физиката, които ще ни изведат извън границите на Стандартния модел.

Изглежда, че сигналът е реален и че там наистина "нещо става", защото статистическата надеждност на наблюденията се подобрява за пика, след като са използвани още данни и повторен анализ на съществуващите данни.

Френският физик Адам Фалковски (Adam Falkowski) под ник Jester в Twitter вече е изчислил, че надеждността на данните, събрани от детектора CMS по време на първия и следващия цикъл 1 и 2 заедно вече правят 3,4σ, което е повече от 2,6σ , колкото имаха през декември. Припомняме ви, че за да се приеме откритието за валидно трябва статистическата значимост да достигне 5σ.

Последните дни се появи дори име за хипотетичната частица, която може да е свързана с наблюдавания пик - цернет (Cernette), намигване към дамската пародийна група Les Horribles Cernettes (Страшните момичета от ЦЕРН).

Очевидно за момента е, че засеченият сигнал изглежда по-реален (въпреки, че 3,4σ не е 5σ). 

А в Twitter отново се задават нови въпроси и предположението, че "до юли, ние ще знаем "сигурно":

Според холанският Аstroblogs статиите в късния следобед са коригирани и  не показват никакъв пик и никакво увеличение на теоретически предсказанния сигнал. Но ако вярваме на този туит от Jester той е видял нов анализ, който показва почти 5 сигма дифотонен пик в ATLAS, но не е показван на конференцията в Moriond днес.

Припомняме ви, че откриването през 2012 г. на Хигс бозон (с маса 125 GeV приблизително) бе основната цел на първия етап от експериментите в LHC. Целта на втората фаза е търсенето на физиката отвъд Стандартния модел като допълнителни Хигс бозони, суперсиметрични частици и прояви на скрити измерения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2016 в 13:39

Питащият е донякъде прав - "фотони" с подобна енергия действително не се разглеждат в сериозната физика и не се "засичат", защото в този обхват те проявяват много повече вълново, отколкото "частичково" поведение. Но вълновото поведение точно на фотоните е даже много добре изучено и там вече никой не очаква изненади.

Физиката на ниските енергии в момента е интересна другаде - в бозе-кондензатите примерно. И се развива със съвсем прилични темпове.

18.03 2016 в 13:00

до @Питащият

Фотони с дължина на вълната l=1000 м са в диапазона на средните радиовълни, които може да засече всеки радиоприемник. Физиката на ниските енергии не само, че е измислена, ами жъне постоянно Нобелови награди. А за високите енергии - само един лаик може да си мисли, че са малко вероятни сериози открития в обозримо бъдеще.

18.03 2016 в 12:28

Сериозни открития са малко вероятни във физиката на високите енергии, а физика на ниските енергии все още просто не е измислена . Няма детектори които да засекат какво става от определена енергия надолу , като не можете да засечете фотон с километрова дължина .