Може би откриха втора "частица на Бога", която радикално променя досегашната физика

Ако откритието на ЦЕРН се потвърди, това доказва Теорията на суперсиметрията, според която всяка частица си има партньор

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 декември 2015 в 18:20 53393 1

Откритие, което радикално ще промени досегашните ни представи за физика, обяви ЦЕРН днес.

Специалистите от Големия адронен колайдер (LHC) потвърдиха, че са регистрирали слаб сигнал от близо 750 GeV, което е следа от разпад на тежка частица на два гама фотона.

Находката може да е свидетелство за наличието на втори бозон на Хигс, предсказано от разширението на Стандартния модел с Теорията на суперсиметрията. Според нея всяка частица има "суперпартньор" - частица със същите свойства, но много по-огромна маса и спин, който се различава с 1/2. 

Това бе обявено по време на прякото предаване на конференцията на сайта на ЦЕРН, с която участници в експериментите CMS (Compact Muon Solenoid) и ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS) разказаха за последните постижения след рестарта на колайдера.

Накратко изнесените резултати от пресконференцията представя science20.

Необичайният пик от около 750 GeV е установен и от двата детектора - ATLAS и CMS. В първия експеримент, локалната статистическа значимост е 2.6 стандартно отклонение, а глобална статистическа значимост - 1.2 стандартно отклонение. Във втория детектор, локалната статистическата значимост е 3,6 стандартно отклонение, глобална статистическа значимост равна на 1,9 стандартно отклонение. 

Във физиката резултатът се приема, ако статистическата значимост е със стандартно отклонение 5, т.е. вероятността за грешка е около 0.00005%.

Необичайният пик според ATLAS. 

Пресконференцията на LHC се проведе 15-ти декември, 2015. На нея бе изнесена информация за първите резултати от експериментите след рестарта на ускорителя. От 16:00 часа до 16:40 часа българско време за откритията на CMS разказа Джим Олсън от Принстънския университет (САЩ), а 16:40 до 15:20 часа резултатите от ATLAS са представени от Маруми Кадо от Университета Paris-Sud 11.

Ако се потвърдят изнесените данни, това може да означава, че съществува в природата скаларна частица с маса около 700 GeV и че излизаме извън границите на Стандартния модел. Учените ще продължат проучването си и ще потвърдят или отхвърлят констатациите си.

Съвременните теории, като тази за Суперсиметрията, прогнозират съществуването на такива частици. Тази теория може да обясни възникването на бозона на Хигс - с участието на по-тежки суперсиметрични частици.

Вчера ви съобщихме за съмненията, че в са открили следи от частица с маса от 700 GeV. 

Припомняме ви, че откриването през 2012 г. на Хигс бозон (с маса 125 GeV приблизително) бе основната цел на първия етап от експериментите в LHC. Целта на втората фаза е търсенето на физиката отвъд Стандартния модел като допълнителни Хигс бозони, суперсиметрични частици и прояви на скрити измерения.

Суперсиметрията е разширение на Стандартния модел на физиката, който описва основните частици на природата и техните взаимодействия.

Теорията на суперсиметрията запълва някои пропуски в модела и осигурява основа за обединяване силите на природата.

Според тази теория, всяка частица има по-масивен партньор. Така частицата - носител светлина - фотонът - ще има партньор, наречен фотино  (photino). Кварките, градивен елемент на протоните и неутроните, ще имат партньор наричен скварк (squark).

Според теорията на суперсиметрията бозоните и фермионите са само проекции в нашия обикновен свят на един обект, живеещи в суперпространството.

Ето тук може да прочетете по-подробно за Теорията на суперсиметрията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2015 в 11:12

Доста спекулативно представена новина. Първо не знам защо бозона на Хигс го набедиха за частица на бога. На кой бог? Единственото което сега знаем за частицата е че по маса пасва на модела. Ама освен маса и че се разпада евентуално на два фотона, какво друго тя може - крайно малко сведения.

Второ тая втората частица засега я няма в никой модел даже и като маса. Свързването и с бозона на Хигс е съвсем произволно и трябва да се намерят още поне 2-3 различни частици и те достоверно да паснат на известните, за да се говори за суперсиметрия.