Мълниите променят структурата на камъните - те стават като метеорити

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 август 2015 в 07:24 5072 0

Кредит Fir0002 / Flagstaffotos

При проучването на гранит, който е бил ударен от мълния, учени от САЩ, Германия и Австралия са установили, особени тънки слоеве от стъкло - ударни ламели. Преди се е смятало, че те се формират само при метеорити.

Това съобщава сайтът на Университета на Пенсилвания, позовавайки се на статия в American Mineralogist.

Група минералозите са проучвали гранитите близо до Ле Прадал в южната част на Франция. В някои от скалите се забелязват назъбени пукнатини. Повърхността в и около пукнатината е с променен тъмен цвят, сякаш е мокра или покрита с водорасли. Но, според съавторът на новото проучване от Университета на Пенсилвания Рето Жире (Reto Gieré), обяснението за необичайните характеристики на скалите е по-драматично: мощна мълния.

Скален къс, който разкри, че ударите на мълния променят кристалната структура на кварц на атомно ниво. Снимка: University of Pennsylvania

Изследователите установили обичайните в подобни пукнатини, фулгурити - модифицирани спечени минерали кварц. Те се образуват при мълнии, загряващи скалите до 1600 градуса по Целзий, а стъкловидната маса кварц се оказва пореста, вероятно защото мълнията е изпарила част от повърхността на камъка.

Използвайки микроскоп с изключително висока резолюция, Жире и неговите колеги окрили нещо необичайно. Мълнията не само е разтопила повърхността на скалата, в резултат на което се е получила отличителната черна "глазура", но е въздействала с достатъчно налягане (10 GPa), за да се деформира тънък слой кварцови кристали под повърхността, образувайки тънки паралелни структури на атомно ниво, наречени ударни ламели.

Преди това изследване, единствените природни събития, за които е известно, че създават този вид ламели са метеоритите.

"Мисля, че най-вълнуващото е, че това проучването показва на какво е способна мълнията - коментира Рето Жире. - Да се види как мълнията в буквално топи скалите и променя кристалната структура, за мен това е просто удивително."

Професор Жире заяви, че новите констатации трябва да послужат като напомняне за геолозите да не бързат да интерпретират ударните ламели като индикатори за метеоритен удар.

Най-важното
Всички новини