Астрономи откриха екзопланета от "стиропор"

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 май 2017 в 11:24 5264 0

Концепция на художник за екзопланетата KELT-11b. Walter Robinson, Lehigh University

Учени откриха екзопланета в съзвездието Секстант, чиято плътност е толкова ниска, че неофициално я наричат "Планетата​ от стиропор". 

"Екзопланета e буквално "подпухнала" - нейната маса е пет пъти по-малко от масата на Юпитер, но по размер е по-голяма с 40%. Плътността на планетата е подобна на плътността на стиропор, благодарение на което атмосферата е изключително голяма" - заяви Джошуа Пепър (Pepper) от университета в Лихай в Бетлехем (САЩ), цитиран от sci-news.com.

Изследването на екзопланетата KELT-11b е публикувано онлайн в Astronomical Journal, а препринт на статията е достъпен на arXiv.org.

Изненадващото откритие е направено по вренме на наблюденията на звездата HD 93396, която се намира на 320 светлинни години от Земята. Докато проучват събраните данни с помощта на два телескопа в Южна Африка и САЩ, учените забелязват характерния за транзит спад в яркостта на HD 93396. В началото астрономите сметват, че имат работа с обикновен газов гигант или кафяво джудже, но следващите наблюдения показват, че откритата екзопланета KELT-11b е интересен и крайно необикновен обект.

Концепция на художник за екзопланетата KELT-11b. Walter Robinson, Lehigh University

"Бяхме много изненадани от удивително ниската плътност на тази планета. Тя е изключително голяма за своята маса" - разказва Пейпър.

Звездата на планетата KELT-11b е изключително ярка, което позволява точно измерване на свойствата на атмосферата на планетата, което я прави "отлична за измерване на атмосферите на други планети".

Звездата - домакин HD 93396 вече привършва ядреното си гориво и се развива в червен гигант, така че планетата ще бъде погълната от звездата и няма да оцелее през следващите сто милиона години.

KELT-11b е забелязана за първи път от Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT), което дава името на екзопланетата.

Външната обвивка на KELT-11b е невероятно силно раздута. Изследователите заключават въз основа на измерената маса на обекта, че екзопланетата има плътност 0,09 грама на кубичен сантиметър, което е само 2 пъти по-висока плътност от стиропора и около 10 пъти по-голяма от плътността на въздуха на Земята.

Причината за подобно раздуване, според учените, се крие в необичайно близкото разположение на екзопланетата до звездата майка (пет пъти по-близо от разстоянието на Меркурий до Слънцето). HD 93396 се превръща в червен гигант и произвежда много енергия, атмосферата на KELT-11б се загрява повече от 1100 градуса по Целзий, което кара атмосферата й да набъбне до такъв голям размер. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !