Астрономите отчитат загубата на почти сто звезди

„Проверихме два пъти данните и изключихме всички възможни опции, като астероиди и бързо движещи се звезди“, казват учените

Ваня Милева Последна промяна на 06 януари 2020 в 11:26 8113 0

Една от изгубените звезди. Кредит: Beatriz Villarroel et al.

Сравнявайки каталози на звезди от средата на 20 век със съвременни масиви от данни, астрономите потвърдиха липсата на около сто звезди, отбелязани по-рано на картите. Тяхното изчезване все още не е намерило окончателно обяснение и се разглеждат версии от експлозии на червени джуджета и директна трансформация в черни дупки до извънземни мегаструктури.

Пълен списък на обектите с координати е публикуван в The Astronomical Journal.

„Разбира се, най-простото обяснение за изчезването на звездите са природни явления, като изключително активни червени джуджета или неуспешни свръхнови, тоест звезди, които колапсират в черна дупка, прескачайки етапа на избухването в ярка светлина. Ние обаче открихме твърде много аномалии, за да разчитаме само на познати ни процеси. Може би тези „звезди“ представляват съоръжения на технологично развити цивилизации", пишат авторите на изследването.

Проектът, озаглавен "The Vanishing and Appearing Sources during a Century of Observations" („Изчезващите и появяващи се източници в продължение на един век наблюдения“ (VASCO), стартира през 2017 г. Целта му, както подсказва името, са обекти, които изведнъж изчезват или се появяват в небето като поведението им не се вписва в стандартните модели на еволюция на звездите.

В скорошно проучване астрономите сравняват каталога на американската военноморска обсерватория USNO-B1.0, датиращ от 50-те години на миналия век и съдържащ над един милиард обекта (звезди и галактики), с актуални набори от данни, включително изданието "Pan-STARRS1 DR1", публикуван преди три години. Общо учените идентифицират 150 хиляди изчезнали в съвременните каталози звезди, от които 24 хиляди изследват визуално. Повечето от тях според изследователите представляват различни артефакти върху астрономическите фотографии, които не са свързани с астрофизични обекти. Но около сто кандидата, които се виждат само в старите снимки, не могат да бъдат обяснени с дефекти на снимките.

„Ние проверихме данните няколко пъти и изключихме всички възможни опции като астероиди и бързо движещи се звезди“, отбелязват авторите на проучването.

Подвижни „звезди“

Може би липсващите източници са признаци на напреднала извънземна цивилизация? Ако е така, едва ли това е сфера на Дайсън.

Първо, изключително трудно е да се обясни как такава гигантска структура, която напълно да затъмнява светлината на звезда, може да бъде създадена за толкова кратък период от време.

Второ, преди около 10 години учените показаха, че сферите на Дайсън по традиционните представи са гравитационно нестабилни и изключително неефективни. Ако една такава бъде построена в близост до звезда, подобна на нашето Слънце, тази конструкция би имала маса, по-голяма от масата на всички планети, спътници и астероиди на нашата Слънчева система и ще се нуждае от огромна енергия за стабилизиране.

Представа на художник за сфера на Дайсън. Кредит: Unsplash

И така, къде са изгубените звезди? Намират ли се на същото място, където са били отбелязани в каталога от средата на 20 век и просто вече не излъчват светлина, или са „преместени“? В първия случай теоретиците ще трябва да търсят обяснение за това в досега непознати за нас процеси, които не са свързани с черни дупки и свръхнови, способни да накарат звездата да избледнее или обратно - да започне да свети по-ярко за известно време.

Ако е вярно второто, тогава „изчезналите“ звезди може да са огромни космически кораби с размерите на Луната или на планета, които са се отдалечили значително от предишното им местоположение. Това, разбира се, е много спекулативно предположение, но е пряко свързано с дебатите за парадокса на Ферми и по принцип е проверимо.

„Ако тези „липсващи“ източници на светлина са гигантски космически кораби, някои от тях трябва да се появят в нови проучвания в друга част на небето. В идеалния случай можем дори да проследим техните траектории във времето. Без съмнение е изключително трудно да се разграничат подобни движения на фона на другите звезди, обикалящи около центъра на галактиката. Независимо от това, ако се съсредоточим върху източниците на светлина, които внезапно се появяват в новите обзори, струва си да проверим дали може да са свързани с изчезналите звезди “, заключават авторите на изследването.

Справка: The Vanishing and Appearing Sources during a Century of Observations Project. I. USNO Objects Missing in Modern Sky Surveys and Follow-up Observations of a "Missing Star", Beatriz Villarroel et all.,  The Astronomical Journal

Източник: Short-lived light sources discovered in the sky, Science Daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !