Дайте предложение за имена на звезди и планети

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 август 2015 в 11:25 7013 1

Кредит Name the ExoWorlds

Планетата, която се предлага да се нарече "Сервантес".

Международният астрономически съюз откри онлайн гласуване, където всеки може да допринесе за избора на нови имена за 20 планетарни системи, включително 15 звезди и 32 екзопланети.

Може да гласувате директно на сайта на проекта Name the ExoWorlds.

Възможни имена за небесните тела представят астрономически клубове и други организации с нестопанска цел от 45 страни, досега са предложени 247 имена за 20 планетни системи извън нашата Слънчева система. За звездите и планетите има ограничение - само тези, които са открити до 2008 г., защото тяхното наличие е проверено многократно.

Сред предложените варианти, например е Мария Митчел - в чест на първата американка в космоса - за звезда, която сега се нарича 14 Andromedae. Звездата HD 81688 например се предлага нарича Hikari, което означава "светлина" на японски. Група планети в една звездна система се предлага да назоват с имената на героите от "Дон Кихот" и името на автора на класическото произведение.

Една ярка звезда (PSR 1257 + 12) е предложено да се нарече Rock'n'Roll Star.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.08 2015 в 09:55

Не разбирате от майтап...не ми харесахте първото ми предложение...не разбирам защо да не е бОйко бОрисов.Той ни грее като слънце от страниците на всеки помиярски и ченгесарски весник/нямам предвид Офнюз/