Индия ще тества космически кораб за многократна употреба 

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 май 2016 в 09:21 5920 0

Кредит lifeboat.com

Индийската организация за космически изследвания (ISRO) планира през този уикенд да направите тестов старт на двустепенната орбитална ракета за многократна употреба RLV-TD.

"Малко преди мусона", както пише Times of India, от индийския космодрум в Шрихарикота, Андра Прадеш, ще излети разработеният от местни специалисти космически кораб за многократна употреба RLV-TD (Reusable Launch Vehicle - Technology Demonstration). След това совалката да се приземи върху "виртуална писта" в Бенгалския залив.

"Ще бъдат проверени техническите характеристики на устройството по време на изпитването, по-специално способността му да развие свръхзвукова скорост," - се казва в съобщението на изданието. Според представители на ISRO, ако тестът е успешен, Индия ще може да намали цената на космическите изстрелвания 10 пъти.

Индия започна да развива своя собствена космическа совалка преди 15 години, но разработката на RLV-TD започна само преди пет години. Апаратът тежи 1,75 тона и е дълъг 6,5 м. По думите на създателите ѝ, това е само прототип на планирания окончателен вариант на кораба, който ще е шест пъти по-голям.

Предполага се, че RLV-TD ще бъде изстрелян на височина от 70 км, след което совалката ще се приземи в морето. Специалистите на ISRO отбелязват, че е малко вероятно да оцелее, но за разработчиците е по-важен самият старт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !