Марсоходът Curiosity забеляза странни светлини на Марс

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 юни 2019 в 00:00 9405 0

Космически лъч или най-бързият извънземен космически кораб в космоса, се спусна на 2438-ия марсиански ден. Кредит: Curiosity's Navcam Right B. NASA/JPL-Caltech

Марсоходът Curiosity на НАСА изглежда е успял да заснеме загадъчна светлина на Марс. Снимката, която показва светлина, сякаш плаваща над повърхността на планетата, е направена на 16 юни, или 2438 сол - 2438-ия марсиански ден на мисията Curiosity, изследваща Червената планета. Марсианските денонощия, наречени "сол" и продължават 24 часа, 39 минути и 35 секунди, което означава, че една година - или една орбита около Слънцето - е 668 сола (или 687 денонощия).

За съжаление това вероятно не е знак за извънземен живот.

И така, какво е това?

Curiosity е на повърхността на Марс от 2012 г. досега, изпращайки до Земята огромно количество изображения. Космическият апарат разполага с 17 камери - повече от която и да е планетарна мисия на НАСА - така че това са много снимки, а на някои от тях също има аномални светлини.

Това може да е просто лъскава скала, която улавя и отразява марсианската слънчева светлина или космически лъчи. И двете явления са доста често срещани и са забелязвани и преди. Понякога това е само ефект на обектива от камерата

Curiosity прави снимки, използвайки две камери, които действат като ляво и дясно око. Ако светлината идва от особено лъскава скала, тя вероятно ще бъде уловена от двете камери, макар че не винаги е така. В този случай снимката е направена от дясната камера Navcam, а лявата очевидно е заета с опит за селфи.

Ако си мислите, че може би това може да е един изключително умен извънземен космически кораб, който е знаел как да избегне поне едната камера, той би трябвало да бъде и невероятно бърз, тъй като необработените данни показват снимки, направени малко преди и след изображението със светлинката и на нито една от тях тя не се вижда.

Снимката, направена в 03:53:46 UTC на 06-16-2019. NASA / JPL-Caltech 

Същата сцена, направена в 03:53:59 UTC на 06-16-2019. NASA / JPL-Caltech

Същата сцена в 03:54:12 UTC на 06-16-2019. NASA / JPL-Caltech

Най-вероятно светлото петно е космически лъч, тъй като според НАСА такива петна се появяват всяка седмица на изображенията, които Curiosity изпраща на Земята.

"Сред хилядите изображения, които сме получили от Curiosity, виждаме такива с ярки петна почти всяка седмица", обяснява през 2014 г. Джъстин Маки (Justin Maki), ръководител на екипа, който създава и управлява камерите Navcam на Curiosity, след като друго подобно изображение развълнува обществеността. "Те може да са причинени от космически лъчи или слънчева светлина, отразяваща се от скалните повърхности. Това е най-вероятното обяснение".

Космическите лъчи са заредени частици, които се носят в космоса и понякога попадат на камерите на Curiosity - тъй като атмосферата на Марс е по-тънка от земната, тя не блокира достатъчно космическата радиация, така че става възможно да се видят.

Но ако това се случва всяка седмица, защо тази снимка предизвика някакво вълнение?

Защото хората всъщност искат да има извънземни.

Източник: Curiosity Snaps Strange Glowing Light On Mars, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !