На Плутон - облаци и заснежени върхове. А дали не вали сняг?

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 март 2016 в 12:10 4131 0

Кредит NASA / JHUAPL / SwRI

Вдясно на снимката се вижда облак в атмосферата на Плутон.

В тънката атмосфера на Плутон има облаци - това показват по-задълбочено проучване на изображения, направени от сондата New Horizons по време на близкото й прелитане покрай планетата джудже и неговите луни на 14 юли миналата година.

В интервю за седмичното списание New Scientist , астрономът Уил Грънди (Will Grundy) от обсерваторията Лоуел, сподели, че е забелязал особености в мъглата на ръба на силуета на Плутон, като сякаш се открояват отделни слоеве. Но по-интригуващо е, че той е забелязал удължени размити петна, които вероятно са облаци, които виждат на снимката по-горе вдясно и са посочени със стрелки по-долу няколко облаци.

Облаци в странната атмосфера на Плутон (Източник: NASA / JHUAPL / SwRI)

Според ученият тези облаци може да възникнат като малки кондензации на азот в атмосферата на Плутон.

15 минути след най-близките си подход, New Horizons прави тази снимка на гладката шир на равнината Спутник (вдясно) оградена на запад (в ляво) от скалисти планини до 3500 метра високи, включително Норгей Монтес в преден план и Хилъри Монтес на хоризонта. Виждат се  повече от дузина слоеве от мъгла в слаба, но сложна атмосфера на Плутон. Източник: NASA / JHUAPL / SwRI

Проблемът с тези облаци е, че за да се потвърди съществуването им, трябва да чакаме много години, докато друг космически кораб не долети до там, за да снима облаците или да се изгради на Земята толкова мощен телескоп, че да може да види облаците. Или, ако има още снимки на облаци в паметта на New Horizons, които чакат да бъдат изпратени на Земята. Последният вариант е най-лесен.

Сняг по планинските сколове

Освен това, имаше други новини тази седмица от Плутон: снимки, направени от New Horizons с камерите Ralph/Multispectral Visible Imaging Camera (MVIC) показват в района Ктулху верига от вероятно заснежени планини.  Веригата започва от ледената покривка от азотен лед на Sputnik Planum. Площта на Ктулху има тъмночервен цвят и е вероятно заради толините, сложни органични съединения, които се получават от прости органични съединения като метан, етан, а също и азот под въздействието на ултравиолетова радиация на Слънцето.

Планинските склонове на най-високите върхове на Ктулху са покрити със светъл материал, който контрастира рязко с тъмночервения цвят на околните равнини. Учените смятат, че това е метанов лед, кондензиран от атмосферата на Плутон. Източник: NASA / JHUAPL / SwRI

Облаци в атмосферата и сняг по планинските върхове ... тогава дали понякога не вали сняг на Плутон?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !