Необичаен обект, открит отвъд Нептун, подкрепя наличието на Планетата Х (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 май 2018 в 00:28 23052 1

Илюстрация: Olena Shmahalo / Quanta

Най-далечното открито небесно тяло в Слънчевата система се движи по странна орбита и вероятно това е следствие от влиянието на на хипотетичната Планета X.

Наблюдавайки обект отвъд орбитата на Нептун, наречен 2015 BP519, астрономите откриват, че той е необичаен, защото орбитата му е силно наклонена спрямо равнината на Слънчевата система - с около 54 градуса, разказва Шанън Хол (Shannon Hall) в Quanta Magazine

Това тяло обикаля на разстояние от 35 AU от Слънцето (1 AU или астрономическа единица е разстоянието Земя-Слънце), пресичайки орбитата на Плутон, до огромните 825 AU. Една обиколка прави за повече от 8900 години.

Тази огромна ексцентрична орбита е добър индикатор за съществуването на Планетата X или Деветата планета.

Тъй като Плутон бе лишен от статута си на пълноценна девета планета, не мина много време и астрономите намериха признаци за възможното съществуване на друга планета в Слънчевата система.

Когато тази планета бе предложена от астрономите Майк Браун и Константин Батигин през 2016 г., тя не можеше да се види, но наличието на Планетата Х се подсказва от орбитите на някои небесни тела, повлияни от нейната гравитация.

"2015 BP519 се добавя към доказателствата за съществуването на този нов член на слънчевата система", пише екипът, ръководен от Джулиет Бекер (Juliette Becker) от Университета на Мичиган.

Изследването е на разположение на arXiv и е представено за публикуване в Astrophysical Journal.

Този обект, чийто размер може да достигне до 1400 километра, е открит за пръв път от Dark Energy Survey (DES) през 2014 г. Сега знаем, че това е най-крайният, намерен досега,  транснептунов обект (TNO) - малка планета на орбита отвъд Нептун.

Ако обектът е бил уловен по време на междузвездното си пътешествие от гравитацията на Слънцето, той, както и по-голямата част от останалите транснептунови обекти, образувани заедно със Слънчевата система и неговата орбита трябва да бъде в една обща равнина. 

Малка е вероятността странната орбита да е резултат само на случайни процеси по време на еволюцията на Слънчевата система. Това изглежда много малко вероятно за момента, обръщат внимание изследователите. Екипът проведе редица симулации, за да разбере как обектът може да е придобил необичайната си орбита. Изчисленията показват, че такъв стръмен наклон не може да придаде гравитацията на нито една от седемте "официални" планети в Слънчевата система, а невидимата хипотетична планета изглежда най-доброто обяснение.

"Наблюдаваните елементи на орбитата на 2015 BP519 се произвеждат лесно чрез динамични взаимодействия, ако Слънчевата система съдържа и Девета планета", пишат те.

Все пак не всички са убедени. Говорейки за Quanta Magazine, Майкъл Банистър (Michael Bannister) от Кралския университет на  Белфаст, който не е участвал в проучването, заяви, че Деветата планета е просто "един от многобройните начини, по които Слънчевата система може да е еволюирала". И добавя: "Това е само една възможна идея".

Но през последните няколко години се появиха много доказателства за съществуването на Деветата планета. И с всяко ново доказателство хипотезата укрепва.

"Ако не беше в собствената ни Слънчева система - ако залозите не бяха толкова високи - мисля, че хипотезата почти сигурно ще се приеме за вярна", коментира Грегъри Лафлин (Gregory Laughlin), астроном в Университета Йейл. "Искам да кажа, че намирането на планета с 10 пъти масата на Земята в нашата собствена слънчева система ще бъде откритие с несравнимо научно значение".

"Намирането на Девета планета в нашата Слънчева система ще бъде едновременно трансформиращо и необикновено вдъхновяващо, заяви астрономът. "Това би било драматично потвърждение на научния метод, което ще бъде доста освежаващо в сегашната епоха, когато истината е под изпитание".

Сега просто трябва да намерим Планетата Х.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

1

CvetaPopova

05.09 2018 в 12:46

"Това тяло обикаля на разстояние от 35 AU от Слънцето, пресичайки орбитата на Плутон, до огромните 825 AU. Една обиколка прави за повече от 8900 години."
Въпросът е една обиколка на какво прави това хипотетично тяло?
В каквато и орбита да се движи, би трябвало да сме я наблюдавали 8900 години за да се знае. Хипотетично за момента има неизследван обект, с който вероятно може да се обяснят странностите в орбитите не само на телата отвъд Нептун, но и преди, да. Но разбира се това е погледнато геоцентрично и в някакъв близък до 3Д модел, видно и по представената схема...