Нептун е открит на 23 септември 1846 само по изчисления

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 септември 2022 в 00:00 24740 0

Откритата на 23 септември 1846 г. осма планета в Слънчевата система е първата, чието съществуване е доказано чрез математически изчисления, а не от наблюдения.

Това е Нептун - най-отдалечената от Слънцето планета, наречена на името на римския бог на морето Нептун.

Планетата е газов гигант, с обвивка, съставена основно от водород и хелий със следи от метан, който е причината за синия цвят на планетата.

Необясними промени в орбитата на Уран са в основата на хипотезата, че съществува непозната планета, чието гравитационно влияние предизвиква тези неочаквани отклонения. По-късно Нептун е намерен в предвидената позиция.

История и драми около откритието

Галилео Галилей е наблюдавал Нептун още през 1612 г. , но го е сметнал за звезда.

Различията между наблюдаваните и предвидените координати за орбитата на Уран в астрономическите таблици, които Алексис Бувар публикува през 1821 г., му подсказват идеята, че съществува тяло, оказващо влияние върху орбитата на Уран.

Джон Коуч Адамс изчислява орбитата на неизвестната осма планета през 1843 г. и изпраща изчисленията си без пояснения за използваните методи на астронома Джордж Ери. 

През 1846 г. Юрбен Льоверие също изчислява координатите на неизвестната планета и убеждава Йохан Готфрийд Гал от Берлинската обсерватория да започне търсенето ѝ.

Вечерта на 23 септември 1846 г. Нептун е открит почти ведната след започване на наблюденията. На следващата вечер придвижването на планетата спрямо звездите е документирано и откритието на новата планета е оповестено.

Юрбен Льоверие

Разликата между действителната и предвидената от Льоверие позиция на Нептун е 1°, а спрямо тази на Адамс - 12°. 

След откриването започва спор между британските и френските астрономи за правото на откривател на Нептун. В крайна сметка е намерен консенсус е намерен и е решено двамата астрономи да си поделят заслугата.

През 1998 година са намерени документи от архивите на Кралската Гринуичка обсерватория, незаконно присвоени почти три десетилетия от астронома Улин Айген и върнати едва след смъртта му. Документите показват, че Адамс не заслужава равни права с Льоверие за откриването на Нептун.

През 1992 в статия в списание "Дио" Денис Роулинс нарича британските претенции за равни права на Адамс за откриването на Нептун "кражба". 

Името

Известно време след откриването си, Нептун е отбелязан просто като "външна планета на Уран" или "планета на Льоверие". Първият, който представя идея за официално име, е Гал, който предлага името Янус. Англия предлага друго име - "Океан".

Уверен, че има право да даде име на откритата от него планета Льоверие предлага да се нарече Нептун, твърдейки, че уж това име вече е одобрено от френското Bureau des Longitudes - научна астрономическа организация. През октомври той се опитва да даде своето име за име планетата - "Льоверие" - и е подкрепен от директора на обсерваторията, Франсоа Араго, но идеята среща значителна съпротива извън Франция. Френските алманаси много бързо връщат името Хершел за Уран, в чест на откривателя му Уилям Хершел и Льоверие за новата планета.

Василий Струве, директор на руската Пулковска обсерватория докладва на Конгреса на Имперската академия на науките в Санкт Петербург предложението си за име на планетата - Нептун. Решението намира подкрепа извън Русия и скоро се превръща в международно прието.

Статут 

От откриването си и до 1930 година Нептун е най-отдалечената от Слънцето известна планета. След откриването на Плутон, Нептун става предпоследна планета, но едно проучване през 1992 година довежда до дискусия за това как дали Плутон е планета или част от Пояса на Кайпер. През 2006 година Международният астрономически съюз прие ново определение за "планета" и класифицира Плутон като планета-джудже и по този начин отново Нептун е последната планета в Слънчевата система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !