Низът от звезди зад избягалата свръхмасивна черна дупка вероятно е галактика

Ваня Милева Последна промяна на 11 май 2023 в 00:01 6847 0

Горе: Изображение на обекта, наблюдаван с космическия телескоп Хъбъл. Той показва излъчването в ултравиолетовата част на спектъра. В средата: Ултравиолетово изображение на локална галактика без изпъкналост и наблюдавана от ръба (IC 5249). Приликите са оче

Кредит ESA/Hubble

Горе: Изображение на обекта, наблюдаван с космическия телескоп Хъбъл. Той показва излъчването в ултравиолетовата част на спектъра. В средата: Ултравиолетово изображение на локална галактика без изпъкналост и наблюдавана от ръба (IC 5249). Приликите са очевидни. Долу: Същата галактика IC 5249, наблюдавана във видимата част на спектъра. Пространствените мащаби на трите изображения са идентични.

Следата от звезди, образувана преди осем хиляди милиона години и наскоро открита от космическия телескоп Хъбъл, е загадка за изследователите. Размерът ѝ е подобен на този на Млечния път и тази дълга тясна структура е довела до няколко обяснения за произхода ѝ.

По-рано писахме за тази блуждаеща свръхмасивна черна дупка, която е последвана дълга поредица от звезди през междугалактическото пространство – вижте статията "Свръхмасивна черна дупка, изхвърлена от галактиката си, се носи с опашка от нови звезди". Питър ван Докум (Pieter van Dokkum) от Университета Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът, и неговият екип са наблюдавали тънката струя с космическия телескоп Хъбъл и след това излязоха с теорията за „свръхмасивна черна дупка - беглец“, която взаимодейства преди милиони години с две други свръхмасивните черни дупки, изхвърлена е от галактиката ѝ и след това срещайки газа в окологалактичнаа среда по пътя си причинява ударна вълна и така черната дупка получава дълга опашка като комета от газ и новообразувани звезди.

Тази идея бързо разпали въображението на астрономическата общност, тъй като се нуждае от голям набор от сложни изключителни обстоятелства. Поради тази причина няколко научни екипа продължават да изследват различни и по-малко екзотични сценарии, които биха могли да обяснят наблюденията.

И сега има ново обяснение, което е много по-просто. Хорхе Санчес Алмейда (Jorge Sanchez Almeida) и колегите му, изследователи от Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), смятат, че тук нямаме работа с дълъг низ от газ и звезди зад свръхмасивна черна дупка, а с галактика без централна издутина, наблюдавана от ръба. Галактики от този тип, наричани още тънки или плоски галактики, са относително често срещани.

Скоростта на въртене в обекта и в IC5249. Кредит: Jorge Sanchez Almeida et al.

За да подкрепи хипотезата за интерпретацията по отношение на галактика, екипът сравнява загадъчната структура с добре позната местна галактика без изпъкналост, IC5249, която има подобна маса от звезди, и открива изненадващо съгласие. По думите на Мирея Монтес (Mireia Montes), изследовател от IAC, която е съавтор на статията, „когато анализирахме скоростите на тази далечна структура от звезди, осъзнахме, че са много подобни на тези, получени от въртенето на галактиките, така че решихме да сравним много по-близка галактика и открихме, че са изключително сходни."

Връзката между скоростта на въртене и масата в обекта и в IC5249. Кредит: Jorge Sanchez Almeida et al.

„Ние също така разгледахме връзката между масата на предполагаемата галактика и нейната максимална скорост на въртене и открихме, че това наистина е галактика, която се държи като галактика“, заявява Игнасио Трухильо, изследовател на IAC, участник в изследването. „Това е интересен обект, защото е доста голяма галактика на много голямо разстояние от Земята, където повечето от галактиките са по-малки“, добавя Трухильо.

Предстоящите наблюдения ще позволят изучаването на този обект по-подробно. Сега определено чакаме отговор от Питър ван Докум и колегите му.

Справка:  Jorge Sánchez Almeida et al, Supermassive black hole wake or bulgeless edge-on galaxy?, Astronomy & Astrophysics (2023). DOI: 10.1051/0004-6361/202346430

Източник: Astronomers claim to have solved mystery of the runaway supermassive black hole
Instituto de Astrofísica de Canarias

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !