Съдбата на авариралия японски апарат е в ръцете на 35-годишна жена

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 декември 2015 в 09:43 7386 1

Кредит JAXA

"Акацуки" и Венера.

За втори и последен път японският научно-изследователски апарат направи опит тази сутрин да влезе в орбита около Венера. Операцията се извършва на базата на изчисленията на една млада японска изследователка - Чикако Хиросе. 

Космическият кораб, наречен Акацуки ("Зора"), на Японската Аерокосмическа агенция JAXA, трябваше да започне да влезе в орбита около Венера на 6 декември 2010 г., но главният му двигател, поради неизправност в клапана на един от тръбопроводите, не можа да получи достатъчно гориво и това доведе до неговото преждевременно спиране.

В резултат на аварията преди пет години космическият кораб не успя да достигне желаната орбита около Венера и заплува свободно в пространството. Сега най-накрая дойде време "Акацуки" да направи втория си опит.

От JAXA съобщиха, че контролират тягата на работещия двигател на апарата "Акацуки" и въвеждането му в орбита около Венера е започнало в 08:51 часа сутринта на 7 декември японско време (1:51 българско време). 

"Очакваме да влезе в планираната орбита," - заяви професор Масато Накамура от JAXA, който отговаря за програмата Акацуки, по време на пресконференция, след като агенцията потвърди, че оборудването на Акацукиi, включително комуникационното, функционира, предава Japan Times.

"След анализ на данните, предавани от орбиталния комплекс, ние потвърждаваме, че двигателят бе включен в продължение на около 20 минути, както е планирано! Орбиталният апарат в момента е в добро състояние. В момента измерваме и изчисляваме орбитата му след операцията. Изчисленията ще отнемат няколко дни и след това ще обявим резултата от операцията", се съобщава в прессъобщение от агенцията

Съдбата на авариралия апарат е в ръцете на 35-годишна жена

Втората мисия на "Акацуки" се управлява от 35-годишна жена - главен изследовател, която е открила начин да върне сондата на орбита.

"Не очаквах, че ще е толкова трудно", споделя Чикако Хиросе.

Провалът на първата мисия на "Акацуки" бе обявена само няколко месеца след като Хиросе е прехвърлена от Космическия център Цукуба, където е централата на JAXA в префектура Ибараки, в кампуса Сагамихара, където се намира седалището на екипа на "Акацуки".

Хиросе, дотогава специалист по определяне на орбитата на космическия боклук, е назначена в екипа, за да изчисли и коригира траекторията на сондата за вкарването й в орбита около Венера. Всички първоначални изчисления сочеха, че при всички случаи сондата ще се удари в планетата.

Но след 2 години и половина денонощна работа, тя намира решение на проблема и разработва начин да вкара упоритата сонда в орбита.

Хиросе се омъжва през 2011 г., ражда първото си дете през 2013 г. и се връща на работа след една година отпуск по майчинство - точно навреме за влизането в орбита.

"Изтече много време след първия опит преди пет години, но тези години изминаха много бързо", коментира Хиросе. "Такова преживяване се случва един път в живота".

Илюстрации към презентацията на Чикако Хиросе за втория опит на апарата "Акацуки" за навлизане в орбита около Венера.

Стискаме палци до сряда, когато ще се разбере какъв е резултатът от маневрата, защото очакваме японския апарат да изпрати ценна информация, а в следващите няколко години не е предвидена друга мисия, освен "Акацуки", която да изследва Венера.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2015 в 14:25

Ей на това му се вика житейско планиране - сметнеш че нищо интересно няма да стане за 5 години и отиваш да правиш малки умни япончета. Свършва майчинството и орбитите тъкмо са се сгънали на където трябва.

Айде да пращат вече снимки от апарата.