Телескопът Хъбъл картира космическото пътешествие на сондите Вояджър

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 януари 2017 в 14:50 5369 0

Скоро двете автономни космически сонди Вояджър (Voyager)  ще навлязат в напълно нов за наблюдение свят - междузвездното пространство.  И в това ново приключение ще им помага орбиталният космически телескоп "Хъбъл", разказва статия в Nature.

Според телескопа на Вояджър му предстои да пресече богати на водород облаци. 

Двете роботизирани сонди Вояджър 1 и Вояджър 2 изстрелян от НАСА през 1977 г. с цел изучаването на външната Слънчева система.

Вояджър 1 вече е напуснал Слънчевата система и от 2012 година е в междузвездното пространство. Той се намира на разстояние от около 20 милиарда километра от Земята. Известно е, че Вояджър 2 се намира все още в Слънчевата система, на призлизително 17 милиарда километра от нас.

Апаратите Вояджър се отдалечават от Сънчевата система в различни направления. Орбиталният телескоп Хъбъл събира информация за далечни звезди и може да даде някаква информация за свойствата на средата, в която ще се потопят "Вояджърите". Анализът на химически следи от примеси в излъчванията на звездите мопже да даде подробна информация за междузвездното пространство между "Хъбъл" и звезди.

Телескопът например е установил, че във водородните облаци се съдържа и известно количество по-тежки елементи като въглерод. 

Според данните на Хъбъл, Вояджър 2 след няколко хиляди години ще навлезе в следващия облак, но не е ясно колко време е нужно за Вояджър 1. 

Данните за материята в междузвездното пространство, получени от инструментите на Хъбъл са косвени, а "Вояджърите" ще дадат преки наблюдения за материала на облаците, през които ще мине, например за електронната им плътнопст.

Преките и косвените данни, получени от Хъбъл и Вояджър са важни за бъдещите мисии в междузвездното пространство като тази на Милнер и Хокинг към Кентавър Проксима Breakthrough Starshot.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !