Този уикенд може да видите как изгарят в небето отломки от Халеевата комета (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 май 2019 в 08:43 7856 1

Кредит Justin Ng

Астрофотографът Justin Ng от Сингапур е заснел метеоритния дъжд Ета Аквариди в планината Бромо, Източна Ява, Индонезия на 5 май, 2013.

Халеевата комета няма да се върне в небето до 2060-те години. Но този уикенд можем да зърнем част от нея в "падащите звезди" на Ета Акваридите.

В момента Земята минава през отломки на опашката на кометата. Когато те се сблъскат с нашата атмосфера, изгарят и проблясват в нощното небе под формата на метеори в преднощните часове на 5 май.

Парчетата на кометата се забиват в горните слоеве на атмосферата на Земята с почти 240 000 км в час.

Приблизително половината от тези бързо движещи се метеори оставят трайни опашки - пътеки от йонизиран газ, които светят в продължение на няколко секунди до минути след метеора.

Тези метеори се наричат Ета Аквариди. И сякаш идват от съзвездието Водолей, по-конкретно от Ета Акварий (Eta Aquarii), една от най-ярките звезди в съзвездието. Точката от която изглежда, че идват метеорите, се нарича радиант.

НАСА отбелязва, че за хората в средата на северните ширини (където е и България), радиантът няма да е много високо в небето, така че ще се нуждаем от място с тъмно небе с относително чист южен хоризонт, за да се възползвате максимално от гледката на звездопада.

Наблюдателите в южното полукълбо ще имат по-добра гледка, защото съзвездието Водолей е по-високо в небето за тази половина от земното кълбо и ще могат да видят до 40 метеора на час.

Хората от Северното полукълбо, където съзвездието Водолей е по-близо до хоризонта ще могат да видят около 10 метеора на час близо до хоризонта в часовете преди зазоряване. 

Земята пресича за втори път пътя на кометата през октомври. Това ще създаде метеорния поток Ориониди, който ще премине през октомври. По време на този метеорен поток метеорите сякаш се появяват от съзвездието Орион.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

04.05 2019 в 22:38

С тия дебели облаци дето са ни надвиснали за да видим метеор трябва да е поне килограм.