В края на Млечния път звездите се движат по-бързо от очакваното. Как е възможно това?

Ваня Милева Последна промяна на 30 януари 2024 в 00:00 5943 1

Вектори, представящи скоростта на 33 335 звезди в Млечния път

Кредит Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (2024). DOI: 10.1093/mnras/stae034

Вектори, представящи скоростта на 33 335 звезди в Млечния път.

Използвайки данни, събрани от космическия телескоп Gaia и инструмента APOGEE на Земята, астрономи от Масачузетския технологичен институт откриват, че звездите във външните части на нашата галактика Млечен път се придвижват по-малко, отколкото се смяташе досега.

Това показва, че центърът на Млечния път може да съдържа по-малко тъмна материя, отколкото се смяташе досега. Европейският космически телескоп Gaia изследва внимателно звездите в Млечния път от години, измервайки позицията, скоростта и разстоянието на повече от милиард звезди. APOGEE (Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment) е телескоп на Земята, но също така поддържа точни записи на звезди, около 700 000 от тях.

Лина Нециб (Lina Necib) и нейните колеги от известния Масачузетския технологичен институт (MIT) разглеждат данни от 33 000 звезди в Млечния път и са ги използвали, за да създадат крива на въртене, начертаваща скоростта и разстоянието на звездите от Галактическия център (вижте графиката най-горе).

Кредит: ESA/Gaia/DPAC/MIT News

Наблюденията показват, че кривата остава плоска за дълго време, т.е. звездите имат еднаква скорост, въпреки че разстоянието им от галактическия център се променя, но в един момент скоростта все пак намалява. Най-отдалечените от центъра звезди изглежда се движат по-бавно и "плоската крива на въртене" спира в даден момент.

През 2019 г. кривата на въртене също бе определена и астрономите наблюдават звезди до 81 000 светлинни години от центъра. Тогава кривата бе, както се очакваше, напълно плоска. Този път са наблюдавани звездите, които са още по-далеч, до 100 000 светлинни години от центъра. И този път се прояви намаляване на кривата на въртене.

От първите измервания на кривата на въртене на Млечния път - през 70-те години на миналия век от Вера Рубин, между другото - хората са имали впечатлението, че кривата на въртене е плоска, нещо, което не е предвидено въз основа на законите на Нютон за гравитацията. Това бе обяснено, че около Млечния път има тъмна материя в ореол, така че скоростта на звездите да не намалява с отдалечаването им от центъра на Млечния път, а скоростта да се окаже същата. Или че законите на Нютон са грешни, това е друго възможно обяснение, дадено от алтернативната теория на MOND.

Използвайки данни от Gaia и APOGEE, Нециб и нейните колеги успяват да създадат триизмерна карта от 33 000 звезди в Млечния път на разстояние до 30 килопарсека (=100 000 светлинни години) от галактическия център.

Те приписват измерения внезапен спад в скоростта на най-отдалечените звезди на по-малко тъмна материя в галактическия център, отколкото се смяташе досега. Или повече тъмна материя извън Млечния път. Допълнителни изследвания трябва да разкрият какво точно се случва.

Справка: Xiaowei Ou et al, The dark matter profile of the Milky Way inferred from its circular velocity curveMonthly Notices of the Royal Astronomical Society (2024). DOI: 10.1093/mnras/stae034

Източник: Study: Stars travel more slowly at Milky Way’s edge, Jennifer Chu | MIT News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

helena

07.02 2024 в 10:57

Т.е. по-бавно - грешка в заглавието.