Вулканите на Венера може все още да са активни (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 28 май 2024 в 09:00 1365 0

Районът Сиф Монс с активния вулканичен регион, очертан в червено

Кредит IRSPS - Università d'Annunzio

Районът Сиф Монс с активния вулканичен регион, очертан в червено

Астрономи са открили доказателства за потоци от вулканична лава на повърхността на Венера, което предполага, че планетата все още може да е вулканично активна.

Откритието на поток от вулканична лава в два различни района на Венера е публикувано в Nature Astronomy. То подкрепя предишни доказателства, че Венера все още е геоложки активна, и също така предполага, че вулканичната активност може да е по-голяма и по-широко разпространена, отколкото се смяташе досега.

Плътната атмосфера на планетата, която скрива голяма част от случващото се на повърхността, е причината за затруднението да се  потвърди вулканизма на Венера.

Но учените успяха да получат картина на активността, сравнявайки изображения от времето, когато космическият кораб "Магелан" извърши глобално радарно картографиране през 1990 и 1992 г., с нови изображения от 2023 г.

Повърхността на Венера е геоложки активна

Астрономите от6криват щитови вулкани и широко простиращи се потоци от лава. Картографирането също така разкрива необичайни структури, наречени палачинкови куполи и други структури, които не се срещат на Земята.

Астрономи от италианския университет Д'Анунцио в Киети, Италия, съобщават: "Последните доказателства за промени в морфологията на повърхността на вулканичен отвор се тълкуват като потенциална индикация за продължаваща вулканична дейност."

Това заключение се основава на нови данни, взети от "Магелан", които изглежда показват активност, идваща от един вулканичен отвор.

Давиде Сулканезе (Davide Sulcanese) и колегите му са анализирали повторно радарните данни на Magellan, разглеждайки две различни области на повърхността на Венера: северния вулкан Sif Mons и равнина на изток, известна като Niobe Planitia.

Те откриват вариации в яркостта от отразения радарен сигнал с течение на времето, което предполага, че има области от материал, които са се разширили, най-вероятно от движещи се потоци лава.

Вулканичната система Маат Монс на повърхността на Венера може да е активна днес. Кредит: NASA/JPL

След като изследователите потвърждават вулканичния характер на потоците, след това изследват свойствата им, като например колко бързо се произвежда лавата. По-ниските оценки на екипа от 3,78 и 5,67 кубически километра годишно съответно за Сиф Монс (Sif Mons) и Ниоба Планиция (Niobe Planitia) са приблизително същите като статистически среден вулкан на Земята.

Сулканезе и неговият екип използват тези стойности, за да оценят общата вулканична активност на Венера. "Според тази оценка Венера може да бъде много по-вулканично активна от очакваното", разказва Сулканезе, като е от същия порядък като общата скорост на вулканична активност на Земята."

Тези области ще бъдат важни за разглеждане за планирани мисии до Венера, като VERITAS на НАСА и EnVision на Европейската космическа агенция. И двете се стремят да стартират в началото на 2030-те години.

"Вероятно [тези райони] все още ще бъдат активни в началото на 2030 г.", коментира Сулканезе. "Геологически погледнато, 30 години са като няколко секунди за активността на вулканите."

Справка: Sulcanese, D., Mitri, G. & Mastrogiuseppe, M. Evidence of ongoing volcanic activity on Venus revealed by Magellan radar. Nat Astron (2024). https://doi.org/10.1038/s41550-024-02272-1 

Източници:

Active lava flows on Venus raise the stakes for future exploration, New Scientist

Venus volcanoes might still be active, Сosmos magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !