Забелязана е гигантска комета, не от нашата система, която се насочва право към слънцето (видеo)

Учените смятат, че тя може да е дошла от друга слънчева система

Ваня Милева Последна промяна на 31 януари 2023 в 11:56 4394 1

Кометата 96P/Machholz. Скрийншот от видеото на SOHO.

Учените са забелязали огромна "извънземна" комета, която се движи право към Слънцето. Най-бизката ѝ среща с нашата звезда ще е днес, 31 януари 2023 г.

6-километровата космическа ледена комета, наречена 96P/Machholz 1, се предполага, че идва от някъде извън нашата Слънчева система, и се наблюдава от космическия апарат SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) на Европейската космическа агенция (ESA), докато се носи към нашата звезда отвъд орбитата на Меркурий, оставяйки светла следа след себе си. Опашките на кометите се състоят предимно от газ, който се изпарява и се проточва зад замръзналата топка от лед и газ, докато се нагрява от слънчевата топлина.

През 2008 г. при анализ на материала, изхвърлен от 150 комети, се установи, че 96P/Machholz 1 съдържа по-малко от 1,5 % от очакваните нива на химикала цианоген, като същевременно е с ниско съдържание на въглерод - което кара астрономите да заключат, че тя може да е пришълец от друга планетна система. Сега нейното приближаване към Слънцето може да разкрие още повече от тайните ѝ.

"96P е много нетипична комета, както по състав, така и по поведение, така че никога не знаем какво точно можем да видим", коментира пред spaceweather.com Карл Батъмс (Karl Battams), астрофизик от Военноморската изследователска лаборатория във Вашингтон. "Надявам се, че ще успеем да извлечем от това няколко интересни научни резултата и да ги споделим с всички възможно най-скоро".

Дейвид Махолц (David Machholz) за първи път забелязва едноименната комета през 1986 г. с помощта на самоделен картонен телескоп. Повечето комети, които падат към Слънцето, обикновено са по-малки от 10 метра в диаметър и затова изгарят при приближаването си към нашата звезда.

Но гигантските размери на Machholz 1 (размерът ѝ е повече от две трети от височината на Еверест) изглежда я предпазват от пълно изпаряване и сондата SOHO е забелязала кометата да прави пет близки преминавания около Слънцето след откриването ѝ.

Най-близкото приближаване на ледената комета до Слънцето ще бъде днес, 31 януари, когато тя ще се приближи до нашата звезда на разстояние три пъти по-близко от това на Меркурий.

Орбитата на кометата Machholz 1. Кредит: https://theskylive.com/96p-info#riseset 

Кометата може да се е озовала на странната си орбита, след като е била изхвърлена от първоначалната си слънчева система от гравитацията на гигантска планета. След това, след продължително скитане из космоса, случайна среща с Юпитер може да е изкривила траекторията ѝ, за да я увлече около нашето слънце. Други теории също предполагат, че кометата може да не е извънземна, а да се е формирала в слабо проучени райони на Слънчевата система или цианогенът ѝ да е избухнал при многократните обиколки около Слънцето.

96P/Machholz, заснета от камерата HI-2 на космическия апарат STEREO-A. Кредит: Wikimedia Commons

От изстрелването си през декември 1995 г. досега SOHO е забелязала повече от 3000 комети, въпреки че основната мисия на космическия апарат е да наблюдава Слънцето за силни изригвания, наречени изхвърляния на коронална маса или слънчеви изригвания, които могат да предизвикат геомагнитни бури на Земята. Най-мощните от тези бури могат да нарушат магнитното поле на нашата планета дотолкова, че сателитите да паднат на Земята, а учените предупреждават, че екстремните геомагнитни бури могат да доведат дори до прекъсване на интернет.

Източник: Gigantic 'alien' comet spotted heading straight for the sun
Ben Turner, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

1

БотоксПутю

31.01 2023 в 21:32

Сакън! Как така без интернет? Ами фейсбука?