Български проект e повод за гордост на Европейската комисия

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 февруари 2016 в 12:35 3186 0

Европейската комисия определи малък брой научни проекти, с които се гордее, като сред тях има и един български - AComIn: "Съвременните изчисления в полза на иновацията".

Европейската комисия чрез специално назначена експертна група направи анализ на приключилата Седма рамкова програма.

Българският проект е координиран от Института по информационни и комуникационни технологии на Българската академия на науките и е фокусиран в следните четири направления:

· Съвременни пресмятания (обобщено название на суперкомпютинг, високо-производителни изчисления, паралелна обработка и т.н.);
· Езикови и семантични технологии;
· Обработка на сигнали и изображения;
· Оптимизация и интелигентен контрол.

Основните постижения на проекта са: "поощряване на върхови научни постижения на индивидуално и институционално ниво; третиране на определени социални предизвикателства чрез изследвания, технологии и инoвации; стимулиране на мобилността на изследователите в Европа, постигане на висока критична изследователска маса; ангажиране на индустрията и малките и средни предприятия". Повече информация за проекта можете да видите на неговата интернет страница.

В анализа на Европейската комисия обаче също така се отбелязват редица недостатъци и предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени в Осмата програма – "Хоризонт 2020". Сред заключенията на комисията е и това, че "европейското иновативно общество не може да върви напред без перманентен достъп до модерното знание, най-добрата научна инфраструктура и транс-граничното научно коопериране".

Отбелязва се също, че изключителните резултати от изследователската дейност в Европа са полезни при създаването на нови работни места и стимулират икономическия растеж. Анализът показва, че има сериозно и непрекъснато влияние на инвестициите в научни изследвания и иновации, направени от Европейските рамкови програми, върху ръста на икономиките, както на национално и регионално ниво, така и на локално ниво.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !