Периодичните цикади и простите числа (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 август 2015 в 07:01 31779 1

Кредит www.magicicada.org

Периодична цикада (Magicicada)

Периодичните цикади (Magicicada) са род цикади, обитаващи източната част на Северна Америка.

Тези насекоми имат изненадващо дълъг жизнен цикъл, с продължителност 13 или 17 години. 

Според изследователите тази странност не е случайна - цикадите се възползват от свойствата на простите числа.

Ларвите на периодичните цикади живеят под земята на дълбочина от 30 см или повече, хранейки се със соковете от корените на растенията. Те остават неподвижни и преминават през пет етапа на развитие, превръщайки се в какавиди, преди да построят тунел към повърхността през пролетта на 13-тата или 17-тата година на своя живот. 

Възрастните периодични цикади живеят само няколко седмици - до средата на юли, когато умират. Техният кратък живот в зряла възраст, се обяснява само с една цел - размножаване. Подобно на други цикади мъжките "пеят" песни с много висок звук, за да привличат самките. Самките реагират на призивите на самците с периодични щракания с крила, които привличат самците за чифтосване. Звуците на "хоровете" самци може да достигнат 100 децибела.

Периодични цикади по листата. Снимка: wikimedia

След оплождането, самците бързо отслабват и умират. Самките живеят малко по-дълго: те правят от 6 до 20 V-образни разреза в кората на младите клонки, където снасят до 600 яйца. Малко след това, самката също умира. След шест до десет седмици от яйцата се появяват новородени ларви, които се заравят в земята, където се заселват в дупки и започва нов цикъл.

Яйца на периодични цикади в пукнатини (маркирани в червено). Снимка: wikimedia

Съществува хипотеза, че продължителността на циклите на повечето цикади не е случайна, а представлява интервали от прости числа (числа, делими без остатък само на себе си -.. 3, 5, 7, 11, 13, 17 и така нататък) и че това е най-ефективната стратегия за оцеляване и размножаване.

Проучванията показват, че числеността на животните, които се хранят с цикади - обикновено птици, паяци, оси, богомолки, риби и змии - често има по-кратък цикъл от 2-6 години между пика и спада на популацията. Ако цикадите се появяваха, например, на всеки 12 години, то всеки хищник с жизнения цикъл 2, 3, 4 или 6 години може да синхронизира циклите си на възход на числеността си с редовната поява на цикадите.

Такъв жизнен цикъл позволява на цикадите "да се разминат" не само с хищниците, но и със своите роднини, които имат различна продължителност на жизнения цикъл. Може би, ако различните видове цикади се появяваха едновременно, това щеше да доведе до близковидово кръстосване и появата на потомство с нередовен цикъл.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2015 в 21:05

С търпение и математика се стига по-далече, отколкото само с търпение.

Хитри буболеци.