Смъртността в Игра на тронове не е по-висока от тази през Средните векове

Смъртността и благородството във Войната на розите и Играта на троновете

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 юли 2017 в 00:09 10929 1

Сериалът, създаден по сагата на Джордж Р. Р. Мартин "Песен за огън и лед", е смятан за един от най-кървавите. През всеки сезон зрителите се сбогуват с дузина от любимите си герои.

Въпреки това, статистиката показва, че реалността е не по-малко жестока.

Както казва кралица Церсей, един от централните герои на историята: "Когато се играе играта на тронове, или печелиш, или умираш".

Докторантката от Университета в Осло от Факултета по математика и природни науки, Селин Канен (Celine Cunen) сравни смъртността в "Игра на тронове" и Войната на розите - поредица от граждански войни за престола на Англия между представители на родовете Йорк и Ланкастър през XV век.

Авторът на книгите Джордж Мартин многократно споменава Войната на розите като вдъхновение за написването на "Песен за огън и лед". Дори имената на семействата са сходни: Ланкастър и Йорк във Войната на розите - Ланистър и Старк в "Песен за огън и лед".

Канен е статистик, а голяма част от работата й е да намират примерни селекции, които дават смислена база за сравнение.

"Направих това просто за забавление. Аз съм част от група изследователи, които желаят да запознаят света със статистиката. Аз видях това като добра възможност да направя точно това! Но, разбира се, е невъзможно да се получи вярна статистическа база за сравнение между телевизионно предаване и историческа война. Но може да ни даде някаква представа за реализма на шоуто!" - разказва Канен.

Канен разработва алгоритъм, който анализира всички статии в "Уикипедия" за хората, които са живели в Англия в епохата на Война на розите. На следващия етап, програмата проследява времето на раждането и времето на смъртта на всички тези хора, ако може да се намерят.

Тя взема предвид техния пол, възраст и принадлежност към привилегированите слоеве на обществото - благородници или висше духовенство. Същата информация алгоритъмът събира и за героите от поредицата.

Битката при Барнет, 14 април 1471, фламандска картина от края на XV век. Wikimedia Commons

Съотношението между мъже и жени, както и благородници и обикновените хора във филма и реалността се оказа подобно.

Сред героите на "Игра на тронове" благородниците са 55%, сред документираните съвременници на Войната на розите - 68%. Мъжете представляват 76% от филмовите звезди и 88% в британската война, попаднали в "Уикипедия". Статистиката на смъртността се отчита отделно за аристократите и "третото съсловие". Условията за живот в различните слоеве на обществото се различават, а историческите източници не дават много информация за простолюдието. Войната на розите е преди всичко конфликт между аристокрацията. "Игра на тронове" е построен на същия принцип: в центъра на историята са представители на няколко влиятелни семейства.

При анализа на данните Канен използва статистическата процедура Каплан-Майер (Kaplan-Meier). Той се използва за оценка на функцията на оцеляване S(t) - вероятността, че субектът ще бъде жив в момента t от времето. Този метод отчита цензурираните данни - при отсъствие на дата на смъртта за поредица от персонажи от "Игра на тронове", които все още са живи. 

Kриви на Каплан-Майер за героите на "Игра на тронове" (в червено) и за участниците в историческата Войната на розите (в синьо).

Канен стига до извода, че смъртността сред аристокрацията е много сходна между филма и историята. Когато става дума за обикновените хора обаче това свъобще не е така.

Статистиката показва, че в Игра на тронове, обикновените хора имат много по-висок процент на смъртност в сравнение с аристокрацията. В Войната на розите, обаче, простолюдието всъщност имат по-нисък процент на смъртност в сравнение с аристокрацията. Така че TV-шоуто е по-кърваво само за обикновените хората, отколкото реалността. Може би защото писмените извори не записват историята на простолюдието толкова подробно, колкото хрониката на живота на привилегированите слоеве на обществото. 

"Хората, не се отчайвайте, ако вашият любим герой е надупчен целия с прободни рани. Идеята, че смъртта му е реалистична, може да ви помогне да се почувствате по-добре!

Ако това не помогне, може да повярвате на света на фантазията. В играта на тронове печелите или умирате, но има и алтернатива: победа, смърт и възкръсване" - завършва Селин Канен.Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!