Ако звуците от дъвчене ви дразнят, имате проблем в мозъка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 февруари 2017 в 12:31 22966 0

Кредит TamilGoose.com

Звукът от шумно сърбане на кафе или отхапване на ябълка може за вас да е леко досаден, но за някои хора е силно дразнещ. Те страдат от мизофония - прекомерна чувствителност към обикновени физиологични звуци. 

Обикновено хората с мизофония не знаят, че страдат от заболяване, те често отхвърлят това, смятайки, че са просто прекалено чувствителни.

Сега екип на Университета на Нюкасъл, водени от невроспециалиста Сухбиндер Кумар (Sukhbinder Kumar), установи, че при това състояние се увеличава активността на области на мозъка, отговорни за обработката и контрола на емоциите, съобщи ScienceNews.

Статия за изследването е публикувана в списание Current Biology

В експеримента на две групи доброволци, 20 от тях страдащи от мизофония и 22 - не, е дадено да прослушат различни звуци. Част от звуците са неутрални като шум от падащ дъжд, други са мъчителни за всички участващи страни, например бебешки плач. И накрая - третата част звуци е насочена към хората с мизофония - звуци от хранене и дишане. 

Изследването с ядрено-магнитен резонанс показва, че двете групи реагират по един и същи начин на звуците от първи и втори тип. Но мляскането и дишането предизвикват по-силна реакция на групата доброволци с мизофония - активността в предната островна кора (lobus insularis), структура на мозъка, участваща в емоционалната обработка.

Учените откриват и структурни различия - тази област е имала повече връзки със структури като амигдалата и хипокампуса, които също помагат в обработката на емоциите. 

Освен това, хората с мизофония показват сърцебиене и висока проводимост на кожата - признаци на класическата дилема "да се бия или да избягам" (flight-or-fight), когато пред нас внезапно изникне опасно диво животно или трябва да излезем на сцена. 

Но проучването показа, че мозъкът на хората с мизофония придава на някои звуци допълнително значениет. Но все още не знаем защо точно на тези звуци, а не на други.

Най-шумното отхапване на ябълка, регистрирано в Гинес, постигнало невероятните 79,1 децибела. Дразни ли ви?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !