Диета, имитираща гладуване, носи същите ползи като гладуването, макар да се храните

Ваня Милева Последна промяна на 21 февруари 2024 в 00:00 8665 0

Диетата се състои от супи на растителна основа, енергийни барчета, напитки, здравословни закуски, чай и добавка, богата на основни хранителни вещества.

Кредит Wikimedia Commons

Диетата се състои от супи на растителна основа, енергийни барчета, напитки, здравословни закуски, чай и добавка, богата на основни хранителни вещества.

Периодичното прилагане на диета, имитираща гладуване, носи забележителни ползи за здравето, включително намаляване на стареенето, инсулиновата резистентност и мазнините в черния дроб, а също и укрепване на имунната система.

Този иновативен диетичен подход не само допринася за снижаването на биологична възраст, но и разкрива нови възможности за здравна профилактика, основана на храненето.

Проучването, ръководено от Факултета по геронтология "Леонард Дейвис" към Университета на Южна Калифорния (USC) е публикувано в списание Nature Communications.

Диета, имитираща гладуване: Пробив в науката

Диетата, имитираща гладуване (FMD - Fasting-mimicking diet), с продължителност пет дни, е богата на ненаситени мазнини, като същевременно е с ниско съдържание на калории, протеини и въглехидрати.

Създадена, за да имитира ефекта на традиционното гладуване на вода, без да се отказва от основните хранителни вещества, FMD улеснява спазването и преминаването през периода на гладуване.

Идея на професор Валтер Лонго (Valter Longo) от Факултета "Леонард Дейвис" на USC, тази диетична стратегия вече е утвърдена по отношение на ефикасността си за подобряване на човешкото здраве.

Професор Лонго, водещ автор на проучването, подчертава иновативността на FMD като хранителна интервенция, която не изисква постоянни промени в хранителния режим или начина на живот.

"Това е първото проучване, което показва, че интервенцията на хранителна основа, която не изисква постоянни промени в хранителния режим или други промени в начина на живот, може да направи хората биологично по-млади, както въз основа на промените в рисковите фактори за стареене и болести, така и на валидиран метод за оценка на биологичната възраст, разработен от групата на Левин", обяснява Лонго.

Многостранните ползи от диетата, имитираща гладуване

Историческите изследвания на екипа на Лонго документират разнообразните предимства на кратките периодични цикли на FMD, включително регенерация на стволови клетки, намаляване на страничните ефекти от химиотерапията и намаляване на признаците на деменция при животински модели.

Освен това FMD е обещаваща за намаляване на рисковите фактори за различни свързани с възрастта заболявания при хората, като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Това неотдавнашно проучване навлиза в неизследвана досега територия, изследвайки влиянието на FMD върху стареенето, биологичната възраст, мазнините в черния дроб и стареенето на имунната система при хората.

Проведено върху две групи за клинични изпитвания на възраст от 18 до 70 години, проучването изисква от участниците да спазват диета, имитираща гладуване, в продължение на пет дни, последвана от стандартно хранене през останалата част от месеца.

Диетата на участниците в това проучване включва патентовани формули, принадлежащи на USC и L-Nutra - www.prolonfmd.com от супи на растителна основа, енергийни барчета, напитки, здравословни снаксове, чай и добавка, богата на основни хранителни вещества. Всички артикули, които трябва да се консумират на ден, са индивидуално опаковани (Prolon), за да се позволи на участниците в проучването да изберат кога да ядат, като същевременно избягват случайно консумиране на компоненти на следващия ден.

"Тъй като трябва да се прави само 2-3 пъти годишно и цената на 2 цикъла е около 300 евро, мисля, че по-голямата част от хората могат да си го позволят, като се надяваме, че може да бъде държавно финансирана, също като се има предвид, че се правят 2 цикъла на FMD на година няма да трябва да купуват храна или напитки през 10-те дни на FMD (2 х 5 дни)", отбелязва професор Валтер Лонго.

Въздействие върху цялостното здраве, стареенето и болестите

Резултатите са убедителни. Участниците, които са спазвали FMD, са демонстрирали значителни подобрения в здравословното състояние, включително по-ниски рискови фактори за диабет, като намалена инсулинова резистентност и нива на HbA1c (кръвен тест, който се използва за диагностициране на диабет тип 2, използва се и за проследяване на контрола на кръвната захар при хора с диабет, HbA1c е съкращение от гликиран хемоглобин).

Магнитно-резонансните изследвания потвърдиха също така намаляване на мазнините в коремната област и черния дроб, което е показател за намален риск от метаболитен синдром. Забележително е, че циклите на FMD повишават съотношението между лимфоидните и миелоидните клетки, което означава подмладяване на имунната система.

Цялостният анализ показа, че средно участниците са намалили биологичната си възраст с 2.5 години, което подчертава потенциала на диетата за обръщане на възрастта.

"Това проучване за първи път показва доказателства за намаляване на биологичната възраст от две различни клинични изпитвания, придружени от доказателства за подмладяване на метаболитната и имунната функция", добавя Лонго.

Мястото на FMD в бъдещото здравеопазване

Новото проучване допълнително затвърждава позицията на диетата, имитираща гладуване, като жизнеспособна краткосрочна диетична интервенция.

Този подход не само намалява риска от заболявания, но и подобрява цялостното здраве, без да е необходима сериозна промяна в начина на живот.

Професор Лонго завършва с призив за действие към здравните специалисти по-често да препоръчват прилагането на диетата, имитираща гладуване, на пациенти в риск и на населението като цяло, желаещо да подобри здравето и жизнеността си.

"Въпреки че много лекари вече препоръчват диетата, имитираща гладуване, в Съединените щати и Европа, тези открития трябва да насърчат много повече здравни специалисти да препоръчат FMD 

тези констатации трябва да стимулират много повече здравни специалисти да препоръчват диетични цикли, имитиращи гладуване, на пациенти с по-високи от желаните нива на рискови фактори за заболяване, както и на общото население, което може да се интересува от повишена функционалност и по-млада възраст", казва Лонго.

Диета, имитираща гладуване: Нова ера в храненето

В обобщение, диетата, имитираща гладуване (FMD), се очертава като революционен подход в стремежа към дълголетие и укрепване на здравето, предлагайки научно утвърден път за намаляване на биологичната възраст и смекчаване на рисковите фактори, свързани с хроничните заболявания.

Основана на строги научни изследвания и клинични изпитвания, FMD проправя пътя към бъдещето, в което хранителната интервенция се превръща в крайъгълен камък на превантивното здравеопазване.

Демонстрирайки значителни подобрения във функцията на имунната система, метаболитното здраве и цялостната жизненост, FMD дава възможност на хората да предприемат проактивни стъпки за постигане на по-здравословен и жизнен живот без необходимост от драстични промени в начина на живот.

Тъй като доказателствата се натрупват, призивът към здравните специалисти да приемат и препоръчват FMD става все по-силен, възвестявайки нова ера в храненето и здравето.

Справка: Brandhorst, S., Levine, M.E., Wei, M. et al. Fasting-mimicking diet causes hepatic and blood markers changes indicating reduced biological age and disease risk. Nat Commun 15, 1309 (2024). https://doi.org/10.1038/s41467-024-45260-9 

Източник: ‘Fasting-mimicking' diet offers same benefits of fasting while you continue to eat, Eric Ralls, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !