Два случая на COVID-19 въпреки ваксинирането са потвърдени в САЩ

Ваня Милева Последна промяна на 23 април 2021 в 00:56 4726 0

В ново проучване са докладвани два случая на инфекции, които пробиват защитата на ваксините. Те потвърждават опасенията на учените, че някои варианти могат да избегнат мРНК ваксините.

Никога не се е очаквало ваксинациите да блокират 100% от инфекциите и тези резултати по никакъв начин не подкопават усилията за ваксинация. Всъщност те го правят още по-належащо.

„Нашите наблюдения подчертават важността на продължаващата надпревара между имунизацията и естествения подбор на потенциални вирусни мутанти, които ще се опитват по-добре да избегнат действието на ваксината“, пишат изследователите от Университета Рокфелер, водени от биохимика Езги Хачисулейман (Ezgi Hacisuleyman).

Две жени, които са получили вторите си ваксинационни дози - едната с тази на Pfizer, а другата е ваксината на Moderna - все пак развиват COVID-19.

Добрата новина е, че жените са се разболели леко, така че е възможно ваксините все пак да са им помогнали. Но все още не е известно дали напълно ваксинираните хора могат да развият тежък COVID-19.

В проучването участва персоналът и студентите от Университета Рокфелер в САЩ, в резултат на което са събрани проби от повече от 400 ваксинирани служители и близо 1500 неваксинирани доброволци. Изследователите взимат проби всяка седмица от есента.

Двете напълно ваксинирани жени, които са се заразили с вируса, нямат рискови фактори за тежък COVID-19. Пациент 2, 65-годишна жена, има положителен тест за вируса 36 дни след получаване на втората доза ваксина.

Но за Пациент 1 се оказва с положителен тест за инфекцията само 19 дни след втората си доза, така че изследователите казват, че не могат да изключат възможността тя да е заразена преди да е получила втората си доза.

„Ние заключаваме, че е много вероятно и двете пациентки да са имали ефективни имунни реакции към ваксините“, пишат изследователите . "Нашите наблюдения подкрепят заключението, че сме характеризирали добросъвестно примери за пробив в защитата на ваксината, проявяващи се като клинични симптоми".

Разглеждайки генетичните последователности на вариантите екипът установява, че щамът на Пациент 1 съдържа мутации както от британския вариант B.1.1.7, така и от B.1.526 - нюйоркския вариант - вероятно резултат от двата щама, подложени на рекомбинация.

Генетична рекомбинация при вируси възниква, когато два различни щама от един и същи вирус заразяват една и съща клетка на гостоприемника. В тази обща среда те могат да обменят гени, докато се репликират, за да произведат следващото си поколение.

Това е един от начините, по които вирусите могат да се променят, за да затруднят човешкия организъм да ги разпознават.

Другата възможност за комбинация от мутации, наблюдавани във варианта на вируса в Пациент 1, е конвергентната еволюция. Това е, когато селективният натиск от околната среда води до едни и същи мутации, развиващи се изолирано повече от веднъж.

Компаниите вече се надпреварват да разработят следващото поколение от ваксини за борба с тези нови варианти, тъй като проучванията показват, че вариантът от Южна Африка B.1.351 изглежда е в състояние да избегне неутрализиращите антитела, които нашите тела произвеждат в отговор както на ваксините, така и на инфекциите от предишните варианти.

Тази бързо променяща се ситуация е причината медицинските експерти да ни приканват да се съсредоточим върху мРНК ваксините. Те са най-бързо могат да се променят, за да са ефективни в борбата с новите варианти, а също и е най-малко вероятно да срещнат забавяния на одобрението, защото освен кодиращата РНК, всичко останало в актуализираната ваксина ще остане същото.

Тези резултати показват колко е важно да се ваксинират възможно най-много хора по света в най-кратки срокове,  за да се опитаме да предотвратим проникването на повече такива варианти.

Ето защо богатите страни като САЩ, Великобритания и Австралия трябва да гарантират, че бедните страни също ще имат достъп до достатъчно ваксинации, вместо да ги трупат за себе си.

Около 1 на 4 души в страните с високи доходи са получили ваксина COVID-19, в сравнение с едва 1 на повече от 500 в страните с ниски доходи.

Разрешаването на вируса да вилнее на места, които нямат средства да ваксинират собствените си популации, само увеличава риска от поява на нови, вероятно по-опасни варианти и създава нови рискове за всички.

Точно затова ООН създаде програмата COVAX - за да се опита да предотврати това. Но богатите страни по същество го бойкотират, като същевременно блокират временното освобождаване от патента, което ще позволи на повече страни достъп до информацията, от която се нуждаят, за да произвеждат сами ваксините.

Експертите продължават да призовават по-богатите държави да споделят ваксините си възможно най-скоро.

Междувременно изследователите съветват през този критичен период на пандемията да се продължи работата по множество стратегии, включително серийно тестване на хора без симптоми, за да се проследи реалното ниво на разпространение в популациите и бързо и открито да се споделят всички изследвания.

Справка: Vaccine Breakthrough Infections with SARS-CoV-2 Variants
Ezgi Hacisuleyman et al., New England Journal of Medicine, DOI: 10.1056/NEJMoa2105000

Източник: Two cases of covid 19 vaccine breakthrough infection have been confirmed, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !