Епидемиолози: Ако САЩ бяха приложили ограничителни мерки по-рано, жертвите можеше да са с 90% по-малко

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 април 2020 в 00:24 4972 3

Кредит pixabay

При настоящата ситуация в САЩ, предвижданията са COVID-19 да вземе около 60 000 жертви в следващите четири месеца. Но ако правителството беше реагирало, призовавайки всички да се самоизолират само две седмици по-рано, това прогнозно число можеше да е 90% по-малко.

Това твърдят епидемиолозите Брита Джуъл (Britta Jewell) от Имперския колеж в Лондон и Никълас Джуъл (Nicholas Jewell) от Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина, които публикуваха в Ню Йорк Таймс своята позиция, че въвеждането само две допълнителни седмици по-рано на препоръка за самоизолация и работа от вкъщи, са можели да спасят десетки хиляди животи.

Според авторите дори решителните мерки от правителството да бяха въведени само една седмица по-рано, това е щяло да доведе до около 23 000 смъртни случаи, което е намаление с 62%.  

"Какъвто и да се окаже окончателният брой смъртни случаи в САЩ, цената на изчакването ще бъде огромна", пишат лекарите, "трагични последствия от експоненциалното разпространение на вируса в началото в началото на епидемията".

И не само тези експерти го твърдят - Антъни Фаучи (Anthony Fauci), началник на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) на САЩ, заяви, че е "очевидно", че правителството е можело да спаси животи, действайки по-рано.

Освен всичко това, епидемиолозите смятат, че хората, живеещи в изолация, трябва да останат внимателни - отслабването на мерките за физическа дистанция твърде рано могат да доведат до нова вълна на епидемията. 

"Важно е да се разбере, че затварянето не е решение срещу вируса, но ни печели време, за да се подготвим по-добре за следващи вълни на инфекцията и да разработим лечения и ваксини."

Източник: Futurism - SCIENTISTS: US COULD’VE PREVENTED 90% OF DEATHS BY SHUTTING DOWN TWO WEEKS EARLIER

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11698

3

Johann

21.04 2020 в 03:43

Това не е точно така-д-р Фаучи заяви това при едно интервю по СNN,Когато обаче бяха заедно с президента на пресконференция пред журналистите повтори същото,като подчерта че са били заблудени и от СЗО ,както и от Китай. Това което подчерта няколко пъти въпреки опитите на някой журналисти да го провокират,той каза също че президента се е вслушвал във всичките съвети на специалистикоито те са му давали.Особено трудно е било на експертите да препоръчат затворяне на икономиката.

23293

2

Стефан

18.04 2020 в 23:51

Не можеха по принцип. Там просто няма система за здравеопазване. Система за прозводство на болни, и на пари от това има, а за здравеопазване няма. Изглежда не се и предвижда