Интензивните упражнения предизвикват калцирането на коронарните артерии

Ваня Милева Последна промяна на 11 януари 2023 в 00:01 8800 1

Кредит: Wikimedia Commons

Въпреки че несъмнено спортуването и физическата активност намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, ново проучване с 6-годишния период на проследяване показва, че интензивността на упражненията е свързана с прогресията на коронарната атеросклероза, но не и с обема на упражненията.

Установено е, че при активните хора рискът от сърдечносъдови заболявания е с 30-40 % по-нисък. Предишни проучвания обаче не са успели да определят дали физическите упражнения оказват значително влияние върху ускоряването на коронарната атеросклероза и морфологията на плаките.

Неотдавнашна статия в списание Circulation се е фокусирала върху изследване на връзката между обема и интензивността на упражненията и напредъка на коронарната атеросклероза при мъже спортисти на средна и по-напреднала възраст.

Калцификацията на коронарните артерии е биомаркер за тежестта на коронарната атеросклеротична плака и бъдещия риск от сърдечносъдови заболявания. Този биомаркер може да бъде измерен с помощта на компютърна томография. Освен това по-подробно изследване на морфологията на коронарната плака може да се извърши с помощта на коронарна компютърна ангиография.

Обикновено спортистите получават калцификация на коронарните артерии при резултати ≥100 единици на Агатстън - критерий, свързан с обема на физическите упражнения през целия живот и интензивността на тренировката.

Установено е, че при активно спортуващите морфологията на атеросклеротичната плака е по-калцирана или частично калцирана. Освен това неотдавнашни проучвания показват, че спортистите аматьори имат по-висока коронарна атеросклероза в сравнение с по-малко активните здрави контроли.

За проучването

Целта на новото проучване е да се оцени връзката между характеристиките на тренировките с физически упражнения и коронарната атеросклероза при мъже спортисти на средна и по-напреднала възраст. Това проучване предполага, че по-големият обем и интензивност на упражненията са свързани с по-висока честота на коронарна атеросклероза.

Настоящото проучване е известно като MARC-2 (Measuring Athletes' Risk of Cardiovascular Events 2), продължение на проучването MARC-1 (Measuring Athletes' Risk of Cardiovascular Events 1).

В проучването MARC-2 участват мъже без симптоми на средна и по-напреднала възраст над 45 години, които не са показали никакви отклонения при медицинската оценка на спортните им умения в периода между май 2019 г. и февруари 2020 г. Лицата, които са претърпели коронарна ангиопластика (перкутанна коронарна интервенция) по време на проследяването, са изключени.

Съответната информация за тренировъчните характеристики на участниците е получена чрез валидиран въпросник. Този въпросник е фокусиран върху събирането на информация за вида спорт, честотата, продължителността за всеки спорт (в години), продължителността на една тренировъчна сесия и нивото на изпълнение, т.е. за удоволствие или състезателно, на изследваната кохорта.

В настоящото проучване по време на изследвания период е използван обемът на упражненията, изразен в МЕТ-часове/седмица. MET (Metabolic equivalent of task) е метаболитният еквивалент, който представлява съотношението между степента на метаболизма на човек, извършващ активна дейност спрямо степента на остатъчния метаболизъм,когато е в покой.

Резултати от проучването

Настоящото проучване включва общо 291 мъже. Въз основа на критериите за допустимост 287 мъже са включени в анализите на MARC-2 за сърдечносъдови заболявания, а 284 - в анализите на плаката. Отбелязано е, че средният период на проследяване между сканиранията с компютърна томография е 6,3 години. Освен това нивата на кръвното налягане и употребата на антихипертензивни средства и статини са се увеличили значително през периода на проследяване. Въпреки това нивото на холестерола на участниците е останало непроменено през целия период на проследяване. Шестима участници също така са отказали да пушат.

Интензивността на упражненията, но не и техният обем, е свързана с прогресията на коронарната атеросклероза.

Установено е, че въздействието на интензивните упражнения е по-малко ефективно при прогресията на калцификация на коронарните артерии. Много интензивните упражнения обаче са свързани с по-значителна прогресия на калцификация на коронарните артерии и плаката (калциране). Тази констатация е в съответствие с напречното наблюдение на MARC-1, което разкрива, че специфичната интензивност на упражненията бързо засилва развитието на калцираната плака.

Упражненията с много висока интензивност са свързани с образуването на калцирана плака, което предполага, че определени механизми могат да участват в улесняването на коронарната атеросклероза при спортистите. Например упражненията с по-висока интензивност предизвикват по-високи нива на катехоламини, които могат да повишат сърдечната честота и кръвното налягане на индивида. Според предишни проучвания повишената сърдечна честота ускорява атеросклерозата, вероятно поради повишената честота на турбулентния кръвен поток.

Не е установена връзка между обема на физическите упражнения и прогресията на коронарната атеросклероза по време на проследяването. Резултатът от това проучване е в съответствие с предишни изследвания, които разкриват, че при 74% от спортуващите за удоволствие няма значима разлика в обема на упражненията между лицата с или без прогресия на калцификация на коронарните артерии след 4,1 години проследяване.

Възможно е обемът на физическите упражнения да е свързан с началото на коронарната атеросклероза, но не и с нейната прогресия. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определят разликите в атеросклерозата въз основа на интензивността на упражненията, т.е. в рамките на отделните групи (бягане и колоездене).

Справка: Exercise Volume Versus Intensity and the Progression of Coronary Atherosclerosis in Middle-Aged and Older Athletes: Findings From the MARC-2 Study
Vincent L. Aengevaeren, Arend Mosterd, Esmée A. Bakker, Thijs L. Braber, Hendrik M. Nathoe, Sanjay Sharma, Paul D. Thompson, Birgitta K. Velthuis and Thijs M.H. Eijsvogels
Circulation; Originally published 4 Jan 2023 https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.122.061173

Източник: Intense exercise encourages coronary artery calcification, news-medical.net

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

11.01 2023 в 12:44

Ся нещо практично? Да бягаме ли 5 километра 3 пъти седмично или не?