Какво научихме за COVID-19 през 2021 г

Ваня Милева Последна промяна на 27 декември 2021 в 00:01 9353 1

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Тъй като Омикрон предизвиква усещане за дежавю в края на годината, нека погледнем назад към няколко ключови неща, които разбрахме за досадния вирус.

Множество итерации

В годината, която започна с доминиращите в заглавията Алфа и Бета варианти (тогава известни като B.1.1.7 и B.1.351 или „британския вариант“ и „южноафриканския вариант“), завършва със стремглаво нарастващия брой случаи на Омикрон в много страни, изследователите научиха много за мутациите, които вариантите натрупват, както и за промените, които причиняват в епидемиологията на вируса.

Някои варианти, като Алфа и по-късно и Делта, станаха доминиращи (включително и у нас), докато други, например Мю, изглеждаха тревожно, но никога не се разпространиха много.

За тези, които проследяват еволюцията на SARS-CoV-2, Омикрон направи скок, като десетките му мутации показват, че той се е отделил от другите известни варианти около средата на миналата година. Как е успял да се развие толкова дълго, без да бъде открит - например при имунокомпрометиран човек с продължителна инфекция или в животинска популация, която е прихванала вируса от хора - остава неизвестно, макар да има предположения по въпроса.

Ваксините помогнаха, но не нокаутираха вируса

Картината изглеждаше розова за ваксините в началото на годината, с отчетени нива на ефикасност над 90 процента за иРНК вакините на Pfizer/BioNTech и Moderna, както и множество други версии, които се разпространяват по целия свят.

Наистина, макар да се случваха пробивни инфекции , хоспитализации с COVID-19 на ваксинирани бяха рядкост.

Но останаха много неизвестни, като например каква ще бъде ефективността на ваксините срещу настоящите и бъдещите варианти и дали защитата ще отслабне с течение на времето, изисквайки нови бустерни ваксини. Докато ефективността на ваксината срещу симптоматично заболяване се оказа малко по-слаба срещу Делта, предварителните данни показват, че историята може да бъде по-мрачна за Омикрон - въпреки че защитата срещу тежко заболяване изглежда остава висока.

Що се отнася до бустерите, те вече са разрешени за всички на възрасти в развитите страни. Специалистите по глобално здраве обаче смятат това за спорен ход, като се има предвид, че много страни все още имат недостиг на ваксини, оставяйки вратата отворена не само за предотвратими страдание и смърт, но също и до появата на по-нататъшни варианти. (В България положението е точно обратното - има изобилие от ваксини, но липсва желание за ваксиниране, затова неизползваните ваксини се изнасят - например Бутан напълно ваксинира 90% от възрастното население за една седмица отчасти и с дарени от България ваксини)

Какви лечения може да работят (и кои вероятно не)

Годината донесе лоши новини за използването на лечение с кръвна плазма от хора, възстановили се от COVID-19. Европейската агенция по лекарствата EMA разрешава използването на реконвалесцентна плазма за COVID-19, въпреки несигурността около ползите от нея, а по-рано тази година, тъй като допълнителни проучвания показаха липса на полза за повечето пациенти, агенцията стесни разрешението си за спешна употреба. Този месец, въз основа на резултатите от множество клинични проучвания. Световната здравна организация препоръча да не се използва реконвалесцентна плазма за COVID-19.

Много хора се опитаха да се лекуват тази година с антипаразитното лекарство ивермектин, тъй като споровете продължиха относно лекарството - особено около качеството на проучванията, които опитваха да покажат ползите му при пациенти с COVID-19.

По-късно през годината се появиха някои съобщения за нови потенциални лечения - по-специално антивирусни хапчета. През октомври Merck обяви, че неговото експериментално лекарство намалява риска от хоспитализация с COVID-19 с 50 процента, въпреки че по-късно снижи това число до около 30 процента. Paxlovid на Pfizer също се очертава като обещаващ кандидат с наскоро съобщена ефикасност от 89 процента за предотвратяване на хоспитализация и смърт.

Източник: What We Learned About COVID-19 in 2021, The Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!