Защитата с ваксина срещу COVID-19 на Oxford-AstraZeneca намалява след три месеца, показва проучване

Ваня Милева Последна промяна на 22 декември 2021 в 00:01 8941 0

Кредит: Unsplash/CC0 Public Domain

Защитата, предлагана от ваксината на Oxford-AstraZeneca срещу COVID-19, намалява три месеца след получаване на две дози, установява проучване.

Констатациите, извлечени от набори данни в две държави, предполагат, че са необходими бустерни програми, за да се поддържа защита от тежко заболяване при хора, ваксинирани с Oxford-Astra Zeneca, казват експерти.

Изследователи от Шотландия и Бразилия са анализирали данните за два милиона души в Шотландия и 42 милиона души в Бразилия, които са били ваксинирани с ваксината на Oxford-AstraZeneca.

В Шотландия, в сравнение с две седмици след получаване на втора доза, има приблизително петкратно увеличение на вероятността за хоспитализация или смърт от COVID-19 почти пет месеца след двете дози ваксина.

Спадът в ефективността започва да се проявява за първи път след около три месеца, когато рискът от хоспитализация и смърт е двойно по-голям от този от две седмици след втората доза, отбелязват авторите на проучването.

Рискът се увеличава три пъти само след четири месеца след втората доза ваксина. Подобни цифри се наблюдават и за Бразилия.

Изследователите сравняват данните между Шотландия и Бразилия, тъй като имат сходен интервал между дозите - 12 седмици - и първоначалното приоритизиране на това кой е ваксиниран - хора с най-висок риск от тежко заболяване и здравни работници.

Доминиращият вариант е бил различен във всяка страна по време на периода на проучването – Делта в Шотландия и Гама в Бразилия – което означава, че спадът в ефективността е вероятно поради отслабването на ваксината и въздействието на вариантите.

Проучването също така оценява ефективността на ваксината на подобни интервали от две седмици чрез сравняване на резултатите от хора, които са били инжектирани с тези, които не са ваксинирани.

Но експертите предупреждават, че тези числа трябва да се третират с повишено внимание, тъй като става все по-трудно да се сравняват неваксинирани хора с ваксинирани хора със сходни характеристики, особено сред по-възрастните групи, където толкова много хора сега са ваксинирани.

Проучването е част от проекта EAVE II, който използва анонимизирани свързани данни за пациенти от Шотландия, за да проследи пандемията и ваксината да се въведе в реално време.

Изследователският екип включва учени от университетите в Единбург, Глазгоу, Абърдийн, Стратклайд и Сейнт Андрюс; Public Health Scotland (Обществено здравеопазване на Шотландия); Университета Виктория в Уелингтън; Фиокрус; Държавния университет на Рио де Жанейро и Федералния университет на Байа.

Откритията са публикувани в The Lancet.

„Ваксините са ключов инструмент в борбата с пандемията, но отслабването на тяхната ефективност беше проблем за известно време. Чрез идентифициране кога първо намаляват започва да се появява във ваксината Oxford-Astra Zeneca, трябва да е възможно правителствата да проектират бустер програми, които могат да гарантират поддържане на максимална защита", коментира професор Азиз Шейх (Aziz Sheikh), директор на Института Ъшер на Университета в Единбург и ръководител на проучването EAVE II.

„Ако отговаряте на условията за бустер и все още не сте имали такъв, горещо ви препоръчвам да си запишете час скоро.“

Професор Витал Катикиреди (Vittal Katikireddi) от Университета в Глазгоу потвърждава: „Нашите анализи на национални набори от данни от Шотландия и Бразилия показват, че има значително намаляване на ефективността на ваксината на Oxford AstraZeneca, като защитата срещу тежкия COVID-19 намалява с течение на времето".

„Проучихме два милиона души в Шотландия и над 42 милиона души в Бразилия, които са получили две дози от ваксината на Oxford-AstraZeneca. Повече от четири месеца след получаване на втора доза, рискът от хоспитализация или смърт от COVID-19 беприблизително пет пъти по-голям от периода на максимална защита с ваксина след отчитане на промените в процента на заразяване и редица други фактори".

"Нашата работа подчертава важността на получаването на бустери, дори ако сте имали две дози от ваксината Oxford AstraZeneca, веднага щом можете."

Справка: The Lancet (2021). www.thelancet.com/journals/lan … (21)02754-9/fulltext

Източник: Oxford-AstraZeneca COVID-19 vaccine protection wanes after three months, study suggests
University of Edinburgh

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !