В Южна Африка е открит нов вариант на COVID с много мутации

Ваня Милева Последна промяна на 25 ноември 2021 в 20:01 11901 0

Кредит: Pixabay/CC0 Public Domain

Учени от Южна Африка заявиха в четвъртък, че са открили нов вариант на COVID-19 с голям брой мутации, който обвиняват за скока в броя на заразените в тяхната страна.

Броят на ежедневните инфекции в най-тежко засегнатата страна в Африка се е увеличил десетократно от началото на месеца.

„За съжаление открихме нов вариант, който е причина за безпокойство в Южна Африка“, отбелязва вирусологът Тулио де Оливейра (Tulio de Oliveira) на набързо свикана пресконференция.

Вариантът, наречен научно линия B.1.1.529, "има много голям брой мутации", коментира де Оливейра, изразявайки надеждата, че Световната здравна организация ще му даде гръцко име в петък. „За съжаление това води до възраждане на инфекциите“

Вариантът е открит и в Ботсвана и Хонконг сред пътници от Южна Африка, добавя  вирусологът.

СЗО заяви, че "следи отблизо" докладвания вариант и се очаква да свика техническа среща в петък, за да определи дали трябва да бъде определен като вариант на "интерес" или на "загриженост".

„Ранният анализ показва, че този вариант има голям брой мутации, които изискват и ще бъдат подложени на по-нататъшно проучване“, добавя СЗО.

"Голяма заплаха"

Министърът на здравеопазването на Южна Африка Джо Фахла заявява, че вариантът предизвиква "сериозно безпокойство" и заради "експоненциалното" увеличение на съобщените случаи, което го прави "голяма заплаха".

Дневният брой на заразените в страната достигна 1200 в сряда, спрямо 106 по-рано през месеца. (За сравнение съобщените случаи в България са 35 696 на 24.10., а населението на Южна Африка е над 59 милиона)

Преди откриването на новия вариант властите прогнозираха четвъртата вълна в Южна Африка да започне около средата на декември, заради пътуванията преди празничния сезон.

Управляваният от правителството Национален институт за заразни болести (NICD) заяви, че 22 положителни случая на варианта B.1.1.529 са регистрирани в страната след геномно секвениране.

NICD заяви, че броят на разкритите случаи и процентът с положителни тестове се "увеличават бързо" в три от провинциите на страната, включително Гаутенг, където се намира мегаполисът Йоханесбург и столицата Претория.

Миналата година Южна Африка  откри Бета варианта на вируса, въпреки че досега броят на заразените в страната се определя от варианта Делта, който първоначално бе открит в Индия.

Страната има най-голям брой случаи в Африка - около 2,95 милиона, от които 89 657 са били фатални.

Десет мутации

Учените съобщават, че новият вариант B.1.1.529 има поне 10 мутации, в сравнение с две за Делта или три за Бета.

„Това, което предизвиква у нас някои притеснения, е, че този вариант може не само да има повишена трансмисивност, така че да се разпространява по-ефективно, но също така може да е в състояние да заобиколи части от имунната система и защитата, която имаме в нашата имунна система“, коментират учените.

Идните дни и седмици ще бъдат ключови за определяне на тежестта на варианта.

Неутрализирането на варианта е "усложнено от броя на мутациите, които този вариант съдържа", казва един от учените Пени Мур (Penny Moore). „Този ​​вариант съдържа много мутации, с които не сме запознати“, добавя тя.

След доста бавно начало на кампанията за ваксинация в Южна Африка, около 41% от възрастните са получили поне една доза, а 35 % са напълно ваксинирани. Тези цифри са далеч над средното за континента от 6,6 % ваксинирани.

Целта на здравните власти на Южна Африка е да ваксинират 70 % от своите 59 милиона души.

Коментар на д-р Аспарух Илиев

По отношение на вариант B.1.1.529 с 32 мутации на шипчестия белтък спрямо оригиналния вариант - в света непрекъснато възникват много мутации и се наблюдават непрекъснато. Доколко могат да избягват ваксините и най-вече - дали са толкова заразни, че да се конкурират с делта и делта+ вариантите е въпрос на изясняване и наблюдение. Всяка мутация в шипчестия белтък, освен че води до променена чувствителност към антителата, води и до промяна на прилепчивостта към АСЕ-рецептора - тя може да се увеличи, да не се промени или да намалее. Така че не се тревожете и стяскайте, много мутанти на Ковид-19 бяха открити, които не успяха да се разпространят и не бяха толкова заразни, колкото доминиращите варианти. Всичко това трябва да се проследи без паника.

Източник: South Africa detects new COVID variant with many mutations,  AFP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !