Мистериозният „руски грип“ преди 130 години може да е бил коронавирус, казват учени

Ваня Милева Последна промяна на 16 март 2022 в 00:01 12900 0

Това изображение на сканиращ електронен микроскоп показва SARS-CoV-2 (жълтите топчета) по повърхността на клетките, култивирани в лаборатория. SARS-CoV-2 е вирусът, който причинява COVID-19. Показаният вирус е изолиран от пациент в САЩ. Кредит: NIAID-RML, Public Domain Mark 1.0

През 1889 г. в Русия се появява мистериозна респираторна болест, която след това се разпространява по целия свят, предизвиквайки поне три вълни на инфекция в продължение на няколко години.

Сега някои учени подозират, че това заболяване, наречено „руски грип“, всъщност може да е било причинено от пандемичен коронавирус, подобен на SARS-CoV-2, вирусът причиняващ COVID-19, съобщава The New York Times.

Има някои ясни паралели между двете пандемии. Например по време на пандемията от руски грип училищата и работните места са затваряни поради огромния брой заразени хора. Заразените често губят сетивата си за вкус и мирис, а някои поддържат дълготрайни симптоми, които продължават с месеци.

Като цяло руският грип изглежда убива много повече възрастни хора, отколкото деца, за разлика от грипните вируси, които са склонни да бъдат еднакво фатални и за двете възрастови групи, според наличните исторически записи, които включват държавни здравни досиета, вестници и статии в списания.

Докато тези характеристики на руската грипна пандемия зловещо наподобяват тези на настоящата пандемия, идеята, че руският грип може да е бил причинен от коронавирус, остава предположение, отбелязва пред The ​​New York Times Питър Палезе (Peter Palese), професор по медицина в Медицинското училище Икан в Маунт Синай, Ню Йорк.

Някои експерти са на същото мнение, но други смятат, че макар да няма твърди доказателства в подкрепа на идеята, те просто все още не са намерени.

Д-р Джефри Таубенбергер (Jeffery Taubenberger), ръководител на отдела за вирусна патогенеза и еволюция в Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, и Джон Оксфорд (John Oxford), почетен професор по вирусология в "Куин Мери", Лондонския университет, са в търсене на такива доказателства.

Те проучват запазени проби от белодробна тъкан, предшестващи грипната пандемия от 1918 г., търсейки остатъци от грипни вируси и коронавируси. Сред тези тъкани те се надяват да забележат неуловимия руски грипен вирус.

Д-р Скот Подолски (Scott Podolsky), професор по глобална здравна и социална медицина в Harvard Medical School, и Доминик Хол (Dominic W. Hall), уредникът на Анатомичния музей "Уорън" в Харвард, също търсят запазена белодробна тъкан от същия период от време, пише Times.

Ако се намери в тези бели дробове генетичен материал от руския грипен вирус, това може да даде свидетелства за това как е приключила пандемията, тъй като новините от онова време дават малко информация.

И ако пандемията от края на 19-ти век е била причинена от коронавирус, някои учени смятат, че вирусът все още може да циркулира като един от четирите коронавируса, които причиняват обикновена настинка, а не тежко заболяване.

Източник: Was the mysterious 'Russian flu' actually a coronavirus? Some scientists think so.
Nicoletta Lanese, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !