Най-опасните патогени според СЗО

Световната здравна организация направи списък с най-опасните заболявания по света с непосредствен риск за хората

Никола Кереков Последна промяна на 14 декември 2015 в 14:11 7893 0

Ебола превзе водещите заглавия през миналата години по няколко причини: тя беше силно смъртоносна и заразна и за нея нямаше лечение.

Вероятно единственото положително около епидемията, която опустоши няколко африкански нации беше, че изследователите успяха да тестват нови медикаменти и ваксини срещу вируса. Сега Световната здравна организация (СЗО) е съставила кратък списък на заболяванията, които представляват също толкова сериозен риск за човечеството - целта е да се фокусират усилията на учените върху тях преди появата на следващата голяма епидемия.

Списъкът е част от по-голяма програма на СЗО наречена "Изследователски стратегии за действия с цел предотвратяване на епидемии" ("R&D blueprint for action to prevent epidemics"). Първоначалният отговор на СЗО при епидемията от Ебола в Западна Африка беше силно критикуван от експерти за изключителната му мудност. Световния Здравен Съвет през май настоя организацията да разработи по-добри начини за подготовка за големи епидемии и да ускори процеса на изследвания и разработки по темите свързани с най-тежките инфекциозни заболявания. Често, единствения начин да се изследват лечения за такива заболявания е по време на епидемия, което означава, че кандидат-медикаментите и ваксините трябва да са готови във всеки един момент.

Двайсетина учени и лекари се срещнаха в Женева, Швейцария миналия вторник и сряда, за да изберат до 10 заболявания, за които се смята, че са "най-вероятните причинители на големи епидемии в обозримото бъдеще и за които към момента съществуват малко или никакви контрамерки," според официалното изявление.

Те изработили лист с 8 смъртоносни заболявания: Ебола, Маргбург, тежък остър респираторен синдром, Близко-източен респираторен синдром, Нипа, Ласа трескаRift Valley треска и Крим-Конго хеморагична треска (прави впечатление, че всички са вирусни заболявания). Много от тези заболявания не са получили достатъчно финансиране или като цяло вниманието, което заслужават," коментира Кати Рот (Cathy Roth), съветник по научните въпроси към СЗО.

Оформянето на този кратък списък не е било никак лесно. "Разгледахме доста голям брой заболявания," разказва Рот. "Имаше наистина напрегнат дебат." В крайна сметка, учените решили да оставят настрана заболявания като птичи грип и ХИВ, тъй като те вече са получили доста сериозно внимание и научно финансиране. Освен това, учените добавили и втора група от три заболявания, които са класифицирани като "сериозна заплаха": чукунгуня, тежка треска с тромбоцитопения и Зика. Следващата стъпка ще бъде да се анализира състоянието на изследванията по всяко от тези заболявания, като се състави списък с важните научни проблеми и най-обещаващите кандидат медикаменти и ваксини, заяви Рот.

Списъкът безспорно е чудесна идея, коментира Жулиен Поте (Julien Potet), съветник по темата с пренебрегваните тропически заболявания към организацията на Доктори без Граници. "Много съм щастлив да видя, че Ласа треската е в списъка," заяви той. Това заболяване е ендемично в Западна Африка и на други места от години, но през това време е получила малко обществено внимание. Поте се надява да види подобни усилия да се съсредоточат и към борбата с пренебрегваните заболявания, като лейшманиаза, които вече причиняват огромно страдание в засегнатите нации. "Трябва да посрещнем публичните здравни предизвикателства, които вече са на дневен ред, така както и тези, които може да се случат в бъдеще."

Източник: Science Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !