Ниската стайна температура потиска растежа на рака при мишки

Ваня Милева Последна промяна на 05 август 2022 в 08:10 3887 0

Илюстрация на ракови клетки. Кредит: Flickr/Public Domain Mark 1.0

Проучване върху мишки и хора и установява, че понижената температура помага за потискане на растежа на раковите клетки.

Учени от Института Каролинска, Швеция, и Университета Шандун, Китай, провеждат две проучвания на влиянието на температурата върху растежа на рака. Резултатите са публикувани в списание Nature.

Екипът сравнява растежа и преживяемостта на туморите при гризачи с различни видове рак, включително рак на дебелото черво, гърдата и панкреаса, когато са изложени на студ и топлина.

„Открихме, че студено активираната кафява мастна тъкан се конкурира срещу туморите за глюкоза и може да помогне за инхибиране на туморния растеж при мишки“, разказва съавторът професор Ихай Цао (Yihai Cao) от Катедрата по микробиология, туморна и клетъчна биология от Института Каролинска. "Нашите открития показват, че излагането на студ може да бъде обещаващ нов подход към терапията на рак, въпреки че това трябва да бъде потвърдено в по-големи клинични проучвания."

Оказва се, че при мишки, адаптирани към температура от 4 градуса, туморите растат много по-бавно и че тези животни живеят почти два пъти по-дълго от участниците в теста, които са поставени в условия на живот при 30 градуса. За да разберат защо това се случва, учените анализират специални маркери на клетъчните реакции в животинските тъкани и използват образни тестове за изследване на метаболизма на глюкозата. Факт е, че раковите клетки обикновено се нуждаят от големи количества глюкоза и захар, за да растат.

Авторите на проучването стигат до заключението, че ниските температури водят до значително усвояване на глюкоза от т.нар. кафява мастна тъкан или кафяви мазнини - същите мазнини, които отговарят за поддържането на топлината в тялото. Така че раковите клетки просто не са имали достатъчно глюкоза, за да растат.

Когато кафявата мазнина е била отстранена от мишките, благоприятният ефект на студа върху тумора е бил почти напълно неутрализиран: туморът е започнал да расте със същата скорост като при мишките, живеещи в топли условия. Подобен ефект е наблюдаван и при животни, на които е давана богата на захар напитка: в този случай ниските температури вече не са в състояние да потиснат развитието на патологията.

В допълнение към изследванията върху мишки учените работят и с хора. За целта са избрани шестима здрави доброволци и един пациент с рак, подложен на химиотерапия. С помощта на позитронно-емисионна томография те откриват значителни количества кафява мазнина, активирана във врата, гръбначния стълб и гърдите на здрави хора, които носят тениски и къси панталони и са държани в стая с температура плюс 16 градуса в продължение на шест часа дневно в продължение на две седмици.

Пациентът с раково заболяване също така е носил леки дрехи и е прекарвал времето си в стая с температура 22 градуса в продължение на една седмица, а след това в стая с температура 28 градуса. Между другото, последната температура обикновено се смята за най-комфортна за повечето неактивни хора. Оказва се, че когато пациентът прекарва известно време в стая с по-ниска температура, усвояването на глюкозата от тумора му се забавя, тъй като тя се "абсорбира" от кафявата мазнина. От това учените стигат до извода, че ниските температури могат да бъдат още един инструмент в борбата с рака.

Справка: Seki, T., Yang, Y., Sun, X. et al. Brown-fat-mediated tumour suppression by cold-altered global metabolism. Nature (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-05030-3

Източник: Cool room temperature inhibited cancer growth in mice
Karolinska Institutet

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !