Ново сърце, ново Аз? Трансплантациите на органи са свързани с промени в личността

Ваня Милева Последна промяна на 21 май 2024 в 00:00 3176 0

Сърце на донор

Кредит Getty Images

Сърце на донор.

Ново проучване откри допълнителна връзка между промените в личността на реципиента и трансплантацията на органи.

В проучването "Промени в личността, свързани с трансплантация на органи", изследователи от Университета на Колорадо анкетират 23 реципиенти на сърце и 24 реципиенти на други органи, които са дарени, попълвайки въпросник, в който описва подробно техните преживявания след трансплантация. Установено е, че 89% от реципиентите на трансплантирани са претърпели промени в личността след операцията, независимо какъв орган са получили.

Изследването е сред първите, които изследват промените в личността, настъпили след различни трансплантации на органи. По-ранните изследвания се фокусират най-вече върху отделните случаи и последствията, с които се сблъскват такива пациенти, чиито преживявания стават трайни и екстремни.

Съобщава се, че след операцията някои пациенти се чувстват повече като техния донор, отколкото като себе си. В крайна сметка те развиват нови предпочитания за храна, изкуство, секс и поведение.

Една реципиентка си спомня, че след като е получил сърцето на млад музикант през 90-те години, въпреки че никога не е свирила в миналото, е обикнала музиката след трансплантацията.

Нещо повече, според проучването предпочитанията и индивидуалността могат да се съдържат във всяка телесна клетка, а не само в сърцето.

Анкетираните в проучването съобщават за най-малко четири промени в личността, които са свързани с тяхната идентичност, емоции, темперамент, храна, духовни/религиозни вярвания или спомени. Единствената наблюдавана промяна, която е различна между реципиентите на сърдечна трансплантация и реципиентите на други органи, е промяната на физическите характеристики.

Изследователите казват, че приликите, споделяни от двете групи, показват, че преживяванията на реципиентите на сърдечна трансплантация не са уникални, когато става въпрос за промени в личността след трансплантация. По-скоро промените могат да настъпят след трансплантация на всеки орган.

Озадачаваща мистерия на промените в личността след трансплантация

Съществува упорито убеждение, че вътрешните части на човека имат казуална сила, която кара реципиентът да приеме някои от характеристиките на донора, според роучване от 2013 г. Тогава Сара-Джейн Лесли (Sarah-Jane Leslie), тогавашен професор по философия от Принстънския университет и съавтор на това изследване, казва, че въпреки че подобна възможност не се подкрепя от науката, някои все още смятат, че промените в личността могат да бъдат резултат от трансплантации. 

Трансплантацията е силно преживяване, а човешкият ум е много податлив на внушения. Обаче историите са много интересни и могат да доведат до сериозни научни изследвания в бъдеще.

Има и обяснение, хипотезата за системната памет, която би могла да хвърли светлина върху това. Според тази идея всяка жива клетка има памет. Следователно, с това реципиентът на трансплантация може да усети историята на своя донор чрез неговата тъкан.

Въпреки че невронните връзки на трансплантиран орган се прекъсват, невроните все още могат да работят в органа. Има доказателства, които предполагат, че невронните връзки могат да се окажат частично възстановени една година след операцията. Взаимодействията на невротрансмитерите, базирани на спомените на донора, могат след това да доведат до физиологичен отговор на нервната система на реципиента, оказвайки влияние върху неговата личност.

Учените са открили и донорски клетки, циркулиращи сред реципиентите до две години след трансплантацията. Остава неясно къде отиват клетките и какво се случва с тяхната ДНК.

Въпреки че това скорошно проучване е твърде малко, за да бъде статистически значимо, ако подобни промени в личността са наистина широко разпространени и често срещани, допълнителни изследвания са изключително необходими.

Справка: Carter, Brian, Laveen Khoshnaw, Megan Simmons, Lisa Hines, Brandon Wolfe, and Mitchell Liester. 2024. "Personality Changes Associated with Organ Transplants" Transplantology 5, no. 1: 12-26. https://doi.org/10.3390/transplantology5010002

Източник: New Heart, New Me? Organ Transplant Surgery Linked To Odd Personality Changes, Study Suggests, Kendra Stacy, Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !