Откриха четири нови вида човешки кръвни клетки

Антония Петрова Последна промяна на 26 април 2017 в 10:30 11429 0

Източник: NIH/Wikimedia Commons

Човешкото тяло е вероятно най-проучваната биологична система. До този момент би трябвало учените да знаят всичко за човешките дробове, кожа и бъбреци, но отново и отново те продължават да откриват нови аспекти от нашето собствено устройство. 

Поредно доказателство за това са новооткритите четири нови вида кръвни клетки, за които никой досега не знаеше, че съществуват. Това са нов клас бели кръвни клетки в имунната система на човека. И по-точно става дума за идентифицирането на два нови подтипа дендритни клетки и два подтипа моноцити. Сред откритията е и нова дендритна клетка-предшественик.

Резултатите са публикувани в списание Science. Това изследване е само едно от мащабните открития, които предстои да бъдат оповестени, част от инициативата "Атлас на човешките клетки" (Human Cell Atlas), обявена през миналата година. 

Изследователите използват техника, наречена секвениране на генома на единична клетка (single-cell genomics), за да анализират моделите на проява на гена в отделните човешки кръвни клетки. Досега различните видове имунни клетки бяха изследвани и дефинирани чрез набор от протеинови маркери на повърхността им.

Тази нова техника е много по-мощна и може да разкрие досега незабелязани и редки видове клетки, които в противен случай трудно биха били забелязани. Техниката помага на учените да разделят отделните клетки от тъканта и да оценят РНК-посланията в тях. Тези послания позволяват да се даде на всяка клетка собствена идентичност и така тя да започне да се различава от останалите видове клетки.

Дендритните клетки играят съществена роля в свързването на вродената имунна система, която включва защити като кожата и мембраните, спомагащи за борба с инфекциите, с придобита имунна система, в която специализирани клетки елиминират патогени, както и поддържат памет при среща със същата инфекция отново. Ролята на тези клетки е да повдигнат части от антигена, поразил тялото и да изложат части от него върху своята повърхност, за да "обучат" Т-клетките, които след това започват преследване и убиване на патогена - тоест създават имунен отговор.

Моноцитите са най-големият вид бели кръвни клетки и могат да се развият в макрофаги, които отиват до мястото на заразата, поглъщат и смилат патогените, като ги премахват от тялото, обяснява IFL Science.

Single-cell RNA-seq reveals new types of human blood dendritic cells, monocytes, and progenitors. Alexandra-Chloé Villani et al.

"В това проучване учените използват нови технологии, за да открият, че има много повече видове клетки, отколкото сме смятали", обяснява Дивия Шах (Divya Shah) от екипа по инфекции и имунобиология към глобалната благотворителна фондация "Wellcome", която помага с финансиране на проучването. "Следващата стъпка е да се открие какво върши всяка една от новите клетки в нашата имунна система, както когато сме здрави, така и по време на болест", допълва Шах.

"Атлас на човешките клетки" е амбициозен глобален план за каталогизиране на всеки вид клетка в човешкото тяло и така да се създаде негова карта. Постигането й би революционизирало разбирането, диагностицирането и лечението на болести като Алцхаймер, астма и рак. По картата работят експерти от цял свят, събрани от Wellcome, институтът Wellcome Trust Sanger Institute и Broad Institute към Масачузетския технологичен институт и Харвард.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !