Открита е противоотрова за най-смъртоносните гъби

Индоцианиновото зелено багрило спря действието на токсина в човешки клетки и мишки при лабораторни тестове

Ваня Милева Последна промяна на 17 май 2023 в 11:29 7248 0

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е силно отровна гъба и е причина за по-голямата част от смъртните случаи от отравяния с гъби по света.

Кредит Pixabay

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е силно отровна гъба и е причина за по-голямата част от смъртните случаи от отравяния с гъби по света. Поглъщането на смъртоносна гъба може да доведе до увреждане на бъбреците и черния дроб и дори смърт. Багрило, използвано в някои медицински процедури, изглежда противодейства на най-смъртоносния токсин на гъбичките, показват лабораторни тестове.

Отровните гъби могат да бъдат смъртоносни, ако се погълнат дори в малки количества. Но група изследователи може би са намерили противоотрова за един от най-смъртоносните токсини на гъбите.

Багрило, което вече се използва в медицински процедури, може да блокира увреждането от алфа-аманитиновия токсин на гъбите, съобщават изследователи на 16 май в Nature Communications. Ефектът е проверен с човешки клетки, отгледани в лабораторни съдове и с мишки. Ако откритието се потвърди при опити с хора, антидотът има потенциал да спасява животи.

Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е силно отровна гъба и е причина за по-голямата част от смъртните случаи от отравяния с гъби по света. Симптомите могат да се появят веднага след шест часа след поглъщането и включват гадене, повръщане и диария. Ако човека не бъде лекуван незабавно, токсините могат да причинят увреждане на черния дроб и бъбреците, което може да доведе до смърт в рамките на 48 часа след поглъщането. В момента няма наличен антидот, но хората могат да бъдат лекувани с течности, активен въглен и други терапии.

Как убива алфа-аманитинът не е напълно ясно. Екип от изследователи в Китай и Австралия използва генния редактор CRISPR/Cas9, за да определи кои човешки гени задейства токсинът, за да причини клетъчно увреждане и смърт. Един от тези гени произвежда протеин, наречен STT3B, който помага за прикрепването на захари към протеините. Доскоро учените не са знаели, че този процес е важен за токсичността на гъбите.

След това екипът проверява библиотека от повече от 3000 лекарства, одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата за молекули, които биха могли да инхибират (потиснат) действието на STT3B. Екипът установява, че багрилото индоцианиново зелено може да попречи на протеина да върши работата си и да попречи на човешките клетки в лабораторни съдове да умрат след третиране с алфа-аманитин.

При тестове с мишки, отровени с алфа-аманитин, багрилото намалява увреждането на черния дроб и бъбреците и увеличава процента на преживяемост, ако се дава един до четири часа след отравянето. Изчакването от осем до 12 часа за прилагане на антидота намалява ефективността му, установи екипът, вероятно защото вече е настъпило необратимо увреждане на органите.

Справка:

B. Wang et al. Identification of indocyanine green as a STT3B inhibitor against mushroom alpha-amanitin cytotoxicity. Nature Communications. May 16, 2023. doi: 10.1038/s41467-023-37714-3.

K.T. Vo et al. Amanita phalloides Mushroom Poisonings — Northern California, December 2016. Morbidity and Mortality Weekly Report. Vol. 66, June 2, 2017, p. 549. doi: 10.15585/mmwr.mm6621a1.

Източник: Scientists may have found an antidote for death cap mushrooms, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !