Pfizer тества първата иРНК противогрипна ваксина върху пациенти

Фирмата надгражда успеха на ваксината срещу COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 30 септември 2021 в 00:01 6339 0

Кредит: Unsplash/CC0 Public Domain

Компанията Pfizer обяви в понеделник, че е започнала клинично изпитване за грипна ваксина, базирана на същата иРНК технология, която стои зад ваксината срещу COVID-19. Това е последващата стъпка, която надгражда успеха на фармацевтичния гигант в борбата с пандемията. 

Приблизително 650 000 човека умират по света от грип всяка година според Световната здравна организация. Той причинява около 5 милиона случая на тежко заболяване. Съществуват редица различни видове грипен вирус, които причиняват сезонните епидемии на болестта и производителите на ваксини работят, за да предскажат какви щамове е вероятно да циркулират през дадена година. Ваксините обикновено предлагат между 40-60% защита и дори по-малко, ако ваксините не са добре съчетани с циркулиращите щамове.

Необходимостта от актуализиране на ваксините срещу грип, за да съответстват на циркулиращите щамове, както и тежкият и отнемащ време производствен процес (вирусът обикновено се отглежда в пилешки яйца или клетки на бозайници), правят противогрипните ваксини подходящи за въвеждане на иРНК технологията. Докато повечето ваксини предизвикват имунен отговор чрез въвеждане на част от причиняващия заболяването организъм, иРНК ваксините въвеждат генетичен материал, който позволява да се представи на организма безопасна част от патогена, на която организмът да се обучи да реагира. Това позволява лесно редактиране и по-гъвкаво производство, идеално за грипните вируси, които често се променят.

Компаниите от години се опитват да разработят иРНК ваксини - Pfizer работи с BioNTech върху тази грипна ваксина от 2018 г. - успехите на Moderna, Pfizer и BioNTech по време на пандемията активизират усилията за разработка на технологията. Основните компании като GSK, Pfizer и Sanofi инвестират сериозно в платформата и вече е в ход работата по приложението на технологията за ХИВ, рак, генитален херпес и генетични заболявания. Sanofi и Moderna също тестват грипни ваксини, направени с помощта на иРНК технологията. Moderna също разработва еднократна комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип едновременно.

Въпреки обещаващите резултати от клиничните изпитвания от ранна до средна фаза, говорител на френската фармацевтична компания Sanofi потвърди пред Forbes, че компанията няма да продължи напред с иРНК ваксината си срещу COVID-19.

„Нашата амбиция е да направим значителен и уместен принос за продължаващата пандемия“, заяви говорителят в имейл. „От гледна точка на общественото здраве, иРНК ваксините срещу COVID-19 са широко достъпни днес, така че няма смисъл за нас да разработваме и наша иРНК ваксините срещу COVID-19“.

Вместо нея Sanofi ще се съсредоточи върху друга ваксина срещу COVID-19, която разработва с GSK (която не използва иРНК), заявява говорителят на компанията пред Forbes. „Насочваме се през 2022 г. към клинични изпитания на... иРНК ваксина срещу грип“

Източник: Pfizer Tests First mRNA Flu Shot In Patients As Firm Builds On Covid Vaccine Success
Robert Hart, Forbes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !